Teljesítőkre vár a kör

2022.07.10. 19:40

Instant terepfutó-kihívás indult a Pilisben, egy bükkfa „kínai bajuszát” kell lefotózni

Sz. I.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy  sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában. A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat.

Ennek ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, és a Pilisi Parkerdő által gondozott területen mutatja be a nyári erdő titkos összefüggéseit. A kihívás június 27-én indult és augusztus 31-ig bármikor teljesíthető.

Forrás: Pilisi Parkerdő

A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa. Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, gyönyörű egykorú bükkösben haladva, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe.

Ez a rész a hegység fokozottan védett területei közé tartozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el a kijelölt turistautakat, ez ugyanis tilos. A mészkőbe mélyen bevágódott, szurdokszerű völgy különleges mikroklímával és ennek megfelelően egyedi élővilággal bír. A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak.

Feladatok - A kihívás a nyári időszakban, 2022. június 27-től augusztus 31. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni egy bükkfa „kínai bajuszáról”. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek ([email protected]) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában