Pedagógusnap

2022.06.03. 19:48

Majer István-díjat adták át pedagógusoknak Esztergomban (videó)

Négy esztergomi pedagógus kapta idén a városi Majer István-díjat. Az alternatív nevén „Esztergomi Nevelésért” kitüntetést azoknak adják, akik az oktatás, nevelés terén kiemelkedő munkát végeztek a városban.

Pöltl Zoltán

Elsőként Farkasné Schmidt Mária, az Esztergomi Belvárosi Óvoda vezetője vehette át a Majer István-díjat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Esztergomban a díjakat pedagógusnapon, azaz június 3-án adták át. A volt Vármegyeháza dísztermében megrendezett eseményen a város iskolái, oktatási intézményei képviseltették magukat. 

A zsúfolásig megtelt teremben elsőként Hernádi Ádám polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében többek között kiemelte, hogy az óvodai és iskolai nevelők, pedagógusok azok, akiknek a szülők után a legtöbbet köszönhetnek a gyerekek és a közösség. A tanítók, tanárok, óvónők ugyanis élettel töltik meg a tantermeket, óvoda csoportszobákat, akiktől figyelmet, kedvességet, tudást kapnak a gyerekek, és akikre a szülők rábízzák a gyermekeiket. 

Hernádi Ádám polgármester és Muszela Szabolcs tankerületi igazgató is köszöntötte a Pedagógus Nap résztvevőit
Hernádi Ádám polgármester és Muszela Szabolcs tankerületi igazgató is köszöntötte a pedagógusnap résztvevőit
Forrás: Pöltl Zoltán / 24 Óra

A polgármester rámutatott, hogy a pedagógusok olyan útravalót adnak a gyerekeknek, amelyekre évekkel később is támaszkodhatnak. 

A következő köszöntőbeszédet Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerület igazgatója mondta. Ő egyebek mellett így szólította meg a jelenlévő pedagógusokat: 

Bízom benne és egyben meggyőződésem is, hogy önöket, akik ezt a szép és nemes, de olykor buktatóktól sem mentes hivatást választották, nemes eszmék vezérelték erre a pályára.

A tankerület első embere egy ponton Gárdonyi Gézát idézte: 

Mikor először lépsz az iskolába, legyen arcodon Jézus nyájassága! Szólítsd köréd a kisgyermekeket és simogasd meg kezecskéjüket! S ha látsz közöttük rútat, rongyosat, gyermeki arccal búbánatosat, ismerd meg benn a korán szenvedőt, s öleld magadhoz és csókold meg őt!

Az ünnepségre egy-egy műsorral készült az Esztergomi Erzsébet Királyné Óvoda, az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola diákjai valamint a Csender Néptáncegyüttes és az Esztergomi Táncegyüttes.

Az ünnepség ezután kiemelt része következett, a Majer István-díjak átadása. „Esztergomi Nevelésért” kitüntetést kapott Farkasné Schmidt Mária, az Esztergomi Belvárosi Óvoda vezetője, Gép Júlia, nyugalmazott matematika-kémia szakos tanár, Rátkai Péter, középiskolai testnevelő tanár és Bodrogai Tibor, a Montágh Imre EGYMI igazgatója.

Dr. Babják Lajosné Bálint Ibolya az ünnepségen vehette át vasdiplomáját, melyet 67 éve szerzett meg a Soproni Állami Tanítóképzőben.  

Kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként miniszteri elismerésben részesült Hevesi Lajosné, Kovács Géza Ferenc, Nagyné Nebehaj Beáta, Pupné Szatai Márta és Urbánné Tóth Ildikó.

Átadták a Pedagógus szolgálati emlékérmeket, ezen túl a nyugdíjba vonuló és a 25, 30 illetve 40 éves jubileumukat ünneplő pedagógusokat is köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában