Szépül az épület

2022.03.11. 17:34

Új bútorok és 1,8 milliós digitális zongora is került a Tulipános Házba (fotók)

Megérkezett a bútorok nagy része valamint a zeneszoba dísze, a digitális zongora is. A felújított Tulipános Ház berendezési tárgyainak beszerzéséről számolt be a megyeszékhely közösségi oldalán.

Sugár Gabi

TATABÁNYA Megérkeztek a kereskedelmi forgalomban kapható eszközök a Tulipános Házba. A hétszáz darabos szállítmányban székek, asztalok, ülőgarnitúrák, öltözői- és éttermi berendezések, konyhabútor szerepelnek – olvasható a megyeszékhely közösségi oldalán. A következő hetekben az egyedi bútorok is megérkeznek, majd az enteriőr berendezés beszerzése következik. Az épület átépítését, felújítását megalapozó projekt hivatalos zárására várhatóan május elejére várható.

A Tulipános Ház kerítésének egy része is pótlásra szorul, ezzel kapcsolatban bejárást szervezett a városháza az örökségvédelmi hivatallal, a tervezővel és a GAMESZ-szal. A tervek elkészítése folyamatban van. Az előcsarnokban látható kisebb repedések az elmúlt időszakban nagyobbak lettek, ezért statikussal vizsgáltatják meg az épület mozgásából adódó elváltozásokat – adták hírül a bejegyzésben. 

Eredeti bútorok is visszakerülnek A Toroczkai Wígand Ede által megálmodott módon próbálták helyrehozni a műemlékvédelem alatt álló csaknem százéves szecessziós stílusban épült épületet, amelybe még néhány eredeti bútor is visszakerül. Az alagsorban ugyanakkor a 21. század köszönt ránk a Jó szerencsét! interaktív élményközpontban, ahol a város makettje, különböző interaktív játékok, s még dinoszauruszok is megelevenednek. A háromezer négyzetméteres műemléket a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette 1924-ben, majd a világháború végéig bányatiszti kaszinóként működött, utána államosították, pártbizottsági és vállalati telephelyként használták. 2014-ben az önkormányzat saját forrásból visszavásárolta. A beruházás a Modern Városok Program részeként valósul meg. 

Egy másik hír arról számolt be, hogy megérkezett az egykori Tiszti Kaszinó zeneszobájába a digitális zongora is. A Yamahát 1,8 millió forintért szerezte be a város. Az üzemeltető és a projektet lebonyolító városháza közösen választotta ki a hangszert. A cél, hogy a zeneszobában kisebb kamara jellegű, vagy a díszteremben komolyabb koncertekre is használható legyen. 

A praktikum is szerepet játszott, hiszen a csaknem 100 kilós tömege miatt ez könnyebben mozgatható, mint egy 350-400 kilós hagyományos zongora. Nyolc forgalmazóval vette fel a kapcsolatot a stratégiai iroda annak érdekében, hogy a legjobb megoldást választhassa a Tulipános Ház látogatói részére. A gyártó ezzel a digitális zongorával egy olyan eszközt alkotott, ami megegyező tulajdonságokat és lehetőségeket biztosít, mint egy hagyományos zongora, emellett pedig olyan plusz lehetőségeket is, mint a zongorajáték felvétele. Nagyobb teremben könnyebb hangosítani a vezeték nélküli kapcsolata révén. Jól párosítható a hang- és fénytechnikai eszközökkel. Ez utóbbiak beszerzése még folyamatban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában