Döntés

2021.10.17. 09:23

Gyújtogatók, quadosok és motorosok miatt kell védeni a Gete-hegyet

Összetörték és felgyújtották a Gete-hegyre kihelyezett tiltó táblákat, amelyek pótlásáról gondoskodni fog a tokodaltárói önkormányzat, de nem csak ez a gond.

W. P.

Összetörték és felgyújtották a Gete-hegyre kihelyezett tiltó táblákat, amelyek pótlásáról gondoskodni fog a tokodaltárói önkormányzat, de nem csak ez a gond.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A legutóbb tokodaltárói képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy helyi védelem alá kerül a Gete-hegy és környékének Tokodaltáró közigazgatási területére eső része, így szeretnék ugyanis megszüntetni a természetkárosítást. Az önkormányzat tájékoztatása szerint lakossági kezdeményezés nyomán indult el a helyi védetté nyilvánítás folyamata, ugyanis a helyiek már megelégelték azt, hogy a terepmotorosok és quadosok szabályosan felszántják a domboldalakat és rombolják a környezetet, a természeti értékeket.

A védetté nyilvánítás kapcsán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) szakértői segítséget nyújtott, sőt született egy tanulmány, mely számba veszi a Gete-hegyen és környékén élő védett növényeket és állatokat, illetve a természeti értékeket. Az önkormányzat pedig környezetmérnökkel egyeztetve készíttette el a terület kezelési tervét, majd összehívtak egy lakossági fórumot, amelyen megvitatták a kérdéskört az ingatlantulajdonosokkal és meghallgatták a javaslatokat.

Az új rendelettel a technikai sportok szerelmeseit arra szeretnék rábírni, hogy máshová menjenek motorozni, hiszen Piliscséven és Tokod-Ebszőnybányán is van kifejezetten erre a célra létrehozott pálya. A döntés nem mindenkinek tetszik: a korábban kirakott tiltó táblákat összetörték és felgyújtották, melyeket az önkormányzat hamarosan pótolni fog. Mivel helyi védettséget élvez a terület, illetve Natura 2000 védelem alatt is áll, így akár a DINPI természetvédelmi őrei is megbírságolhatják azokat, akik arra motoroznak.

Felülvizsgálat

Az önkormányzat elindította a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát és folyamatban van az új dokumentum készítése. A település vezetése igyekszik a lakossági igényeket, észrevételeket is figyelembe venni és újragondolják azokat a szabályokat, amelyek gátolják a település fejlődését. Kiemelt figyelmet fordítanak az új építési övezetek kijelölésére, az indokolatlan, az építkezést, a gazdasági fejlesztést akadályozó szabályok törlésére és a településkép kialakítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában