felbecsülhetetlen kár

2021.08.23. 14:28

Váratlan tragédia Kisbéren: halak tömege pusztult el (képek)

Tömeges halpusztulás történt nemrégiben Kisbéren a Park-tónál. Az állóvíz partjára és nádasába a víz hófehér színűre váltott haltetemek tömegét sodorta, erre lettek figyelmesek a helyi egyesület tagjai. A Kisbéri Horgászegyesület elnöke, Hófer Jenő elmondta: felbecsülhetetlen a kár.

R. V.

Forrás: pecaverzum.hu

Komoly kihívások elé állítja az idei nyár Magyarországon több helyen is a vízkezelőket, haltenyésztőket – írja a pecaverzum.hu. A dunántúli halgazdaságokban vízhiány miatt kényszerlehalászást végeztek, míg több helyen tömeges halpusztulás okozott gondot az elmúlt időszakban. Így például Szombathelyen, Orfűn, a Rovákja-patakban, Nagykanizsán és a Velencei-tónál. Utóbbi helyen már másodjára hullanak a halak rövid időn belül, a MOHOSZ szerint az elmúlt napokban 1800 kiló hal pusztult el, de a helyi horgászok szerint ez a szám sokkal magasabb – részletezték.

A Kisbéri Horgászegyesület elnöke arról számolt be, hogy a helyi tóban történt eset váratlanul következett be.

– Semmi előzménye nem volt, utólag mondták horgászok, hogy a halelhullást megelőző három napban nem nagyon fogtak semmit, talán az már jel lehetett. Az egyik vasárnap még semmi rendelleneset nem tapasztaltak horgászaink, aztán a rá következő hétfőn reggel hívott az egyik horgásztárs, hogy pusztulnak a halak – emlékezett vissza. A tóban folyamatosan keringettük a vizet egy vízforgatóval, és van a város szélén egy másik, hasonló méretű tó is, ahol a vízhőmérséklet szintén magas, 26 fokot meghaladó volt azon a héten. Érdekes módon ott, a Battyánpusztai-víztározónál semmilyen problémát nem tapasztaltunk – mesélte.

Hófer Jenő az egyesület kezelésében lévő Park-tóval kapcsolatban elárulta: a természeti katasztrófa előtti napon 38 fokos hőség tombolt.

– Több tényező játszott közre. A napok óta tartó, tartósan magas hőmérséklet miatt a tóban csökkent a víz oxigéntartalma. Enélkül a halak nem tudnak életben maradni, ráadásul a tónak vízpótlása sincsen. Erre most a második alkalommal van példa – részletezte. Szakértőket kérdeztünk a helyzet okaival és kezelésével kapcsolatban, akik elmondták: a jelenség olyan hirtelen jelentkezett, hogy nem lehetett volna kivédeni. Egy biztos: a kár tetemes – mondta el.

Az áldatlan állapotokról készített fényképeken látszódik: sokféle hal nem élte túl az éjszakát. Számos keszeg, kisebb harcsák, pontyok és hatalmas süllők vesztek oda. Az egyesület a kármentesítést már elvégezte, a tópart jelenleg már tiszta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában