írásbeli

2020.05.05. 08:37

Magyarérettségi: hivatalos megoldások és videós tanári értékelés

A hivatalos javítási útmutató mellett azt is megmutatjuk, hogyan értékelte a 2020-as középszintű érettségit az Eötvös József Gimnázium pedagógusa.

Sz. A.

A hivatalos javítási útmutató mellett azt is megmutatjuk, hogyan értékelte a 2020-as középszintű érettségit az Eötvös József Gimnázium pedagógusa.

Forrás: Kemma.hu

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a hétfői magyarérettségik hivatalos értékelési, javítási útmutatóit. Ahogy arról beszámoltunk, a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók a magyar érettségi első részében. A diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd ennek alapján kellett a feladatokat megoldaniuk.

Az első részhez tartozó szövegalkotásnál a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk. A másodikban a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. Ezek közül egyet kellett választaniuk, azaz egy mű, vagy részlet problémaközpontú, értelmező bemutatását, vagy két alkotás összehasonlítását várták tőlük.

Hétfő délután Csúzyné Harasztosi Juliannával, a tatai Eötvös József Gimnázium magyar szakos pedagógusával is átnéztük a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi feladatait. A tanárnővel a nem hivatalos megoldásról készült videónkban nem csupán azt néztük meg, hogy pontosan milyen kérdésekre kellett válaszolniuk a végzősöknek a 240 perces vizsgán: az is szóba került, hogy mire érdemes figyelniük a következő évek vizsgázóinak. A hivatalos megoldások a videó alatt találhatóak.

A középszintű érettségi hivatalos megoldásai letölthetők itt:

Az emelt szintű érettségi hivatalos megoldásai letölthetők itt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában