Egy napra minden szlovák átjöhet Magyarországra

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba – így Magyarországra is – legfeljebb egy napra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön.

Kemma.hu/MTI

A március 13-án életbe léptetett szlovák határellenőrzés, és nem szlovákokat érintő határzár Komáromra és Esztergomra is hatással van.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Szijjártó Péter azt írta, hogy így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttek, hogy péntek reggeltől karantén-mentesen engedélyezik a szlovák állampolgárok belépését egy napra Magyarországra. Északi szomszédunk május 21-től tette lehetővé, hogy nyolc országba egy napra kiutazhassanak a náluk bejelentett címmel rendelkezők, ezzel összhangban hozott most döntést Magyarország. Eddig a határt a magánszemélyek közül az ingázók, illetve kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazás esetén cseh, lengyel, koreai, német, osztrák, szlovák és japán állampolgárok léphették át.

Magyarország és Szlovákia között a Duna mentén Rajkánál, Vámosszabadinál, Komáromnál valamint Esztergomnál léphető át a határ, majd kelet felé továbbhaladva Nógrád megyében Hontnál, Balassagyarmatnál, Somoskőújfalunál; Borsod-Abaúj-Zemplénben Bánrévénél, Tornadádaskánál, Tornyosnémetinél és Sátoraljaújhelynél van erre lehetőség.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát. Tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést, idézte fel a külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában