Tűzszerészek

2023.01.16. 18:50

A legváltozatosabb helyekről kerültek elő robbanótestek, még a bazilikából is

A BazilikaCsaknem 1900 esethez riasztották a tűzszerészeket 2022-ben hazánkban. 25-ször szűkebb hazánkba.

G. D. V.

Az esztergomi bazilika kupolájába is fel kellett menniük a tűzszerészeknek

Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

A leggyakrabban az ország középső részére kellett kimenniük a tűszerészeknek. Összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg. Komárom-Esztergom vármegyébe 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel. Több esetről a Kemma.hu is beszámolt.

Egy Csém külterületén elhelyezkedő szántóföldön, mezőgazdasági földmunkák során bukkantak feltételezett robbanóeszközre júniusban. Egy 203 mm-es szovjet betonromboló gránát került elő kilőtt, de szállítható állapotban. A katonák elvitték és egy arra alkalmas robbantási területen meg is semmisítették a veszélyes világháborús robbanótestet. Augusztusban világháborús lövedéket találtak Esztergomban. A páncéltörő löveget a Duna vetette ki magából.

Márciusban 250 kilogrammnyi világháborús robbanóeszközt találtak Komárom és Ács között. Összesen 27 német páncéltörő tüzérségi gránátot, valamint 65 kilogrammnyi robbanótest-maradványt szállítottak el a helyszínről a katonák.

Februárban gránátot találtak az esztergomi bazilikában is. A tűzszerészek a robbanószert elszállították, hogy megsemmisítsék. A tűzszerészeket két, az állványzathoz rögzített ideiglenes lifttel vitték fel az 55 méter magas kupolába.  Kiderült, hogy egy 76 milliméteres, második világháborús eredetű, szovjet repeszgránát került elő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában