Riasztás

2022.02.16. 12:45

Fotók: gránátot találtak a Bazilikában, azonnal riasztották a tűzszerészeket

A tűzszerészek a robbanószert elszállították megsemmisítésre.

Kemma.hu

Forrás: MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Tavaly nyitották fel a Bazilika építését dokumentáló iratokat tartalmazó időkapszulát, amely az épület aranykeresztjében volt 175 éven keresztül. Akkor kiderült: a második világháború a kapszulán is nyomot hagyott, hiszen repesztalálat érte a rézhengert.

Mint az Mh 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-posztjából kiderült: február 15-én egy jóval veszélyesebb „időkapszula” miatt riasztották a tűzszerészeket a Bazilikához, ugyanis a kupola dob oldalfalába fúródott feltételezett robbanótest került elő.

A tűzszerészeket két, az állványzathoz rögzített ideiglenes lifttel vitték fel az 55 méter magas kupolába, majd Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök megkezdte a téglafalba fúródott robbanóeszköz kivésését. Miután sikerült óvatosan eltávolítani a lövedéket, az őrnagy megállapította, hogy egy 76 milliméteres, második világháborús eredetű, szovjet repeszgránát került elő. 

A robbanótest gyújtószerkezete becsapódásának pillanatában letört, az eszköz pedig eldeformálódott. Robbanóanyagot tartalmazott a gránát test, de szállítható állapotú volt, így el is vitték azt a katonák a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Hozzátették, hogy feljegyzések szerint 1945-ben a harcok során több mint 90 különböző típusú, illetve gyártmányú robbanóeszköz hullhatott az esztergomi bazilikára, mert a kupola kiváló megfigyelőállást biztosított a harcoló katonáknak. A bevetett tüzérségi eszközök jelentős sérüléseket okoztak az épületben: súlyosan megrongálták az oszlopcsarnok egyik elemét, a kupola héjazatát és tönkretették az eredeti Mooser-orgonát is, írták a posztban.

Címkék#gránát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában