Elővigyázatosság

2022.02.17. 11:35

Lehetnek még robbanótestek az esztergomi Bazilikában az építész szerint

Lehetnek még robbanótestek az esztergomi bazilika kupolájában, fokozott óvatossággal folytatják a felújítást - mondta Németh Tamás, a székesegyház felújítását vezető építész az MTI-nek.

Kemma.hu

Forrás: MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Mint arról korábban, február 15-én gránátot találtak az esztergomi Bazilika kupola dobjában. Az esethez riasztott tűzszerészek sikeresen kiemelték és elszállították a testet. Ám a szakember szerint nem lehet teljesen megnyugodni, hiszen a második világháborúban rengeteg találatot kapott az épület, ennek emlékeiből még lehet az épületben.

Németh Tamás azt mondta, a mostaninál sokkal nagyobb, fel nem robbant lövedék nem valószínű, hogy maradt a kupolában, de ahhoz hasonló, kisebb gránátokat könnyen találhatnak még a 2023 végéig tartó felújítási munkálatok során. A felújítást vezető építészmérnök ezért fokozott óvatosságra intette a kupolában dolgozókat, és arra kérte őket, hogy mindig legyen náluk detektor, amellyel megvizsgálhatják a falat, ha azon bármilyen deformálódást látnak.

Németh Tamás hozzátette: ezek a lövedékek közelről többnyire látszanak, a most megtalált gránát azért maradhatott ilyen sokáig észrevétlen, mert a bazilika 2020-ban elkezdett felújítása előtt senki nem mászott fel olyan magasra, ahonnan már látható. Az építész szerint nehéz megbecsülni, felrobbanása esetén mekkora statikai kárt okozott volna a megtalált gránáttest, amely egykor két ablak közé csapódott be. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bármilyen kicsi robbanótest kibillenthet az egyensúlyából egy stabil statikai rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában