Veszélyes felfedezés

2022.08.24. 20:00

Tűzszerész mesélt az Esztergomnál és a Nyergesnél talált világháborús lőszerekről

II. világháborús eredetű, 76 milliméteres szovjet repeszromboló lőszer került elő nemrégiben a Dunából Esztergomnál. Gajdos Milán hadnagy, az MH 1. HTHE kommunikációs tisztje szólalt meg az ügyben.

W. P.

Forrás: Esztergom Városi Polgárőr Egyesület/ Facebook

Egészen a közelmúltig igen alacsony volt a Duna vízszintje, helyenként szinte a meder közepén is sétálhattunk, ahol normál esetben több méteres a vízoszlop magassága. Ilyenkor nem várt tárgyak, régészeti leletek, vagy éppen robbanótestek is előkerülhetnek az iszapból, így érdemes némi óvatossággal járni a vízparton.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Palkovics pad melletti zátonynál, a Mária Valéria hídtól mintegy 100 méterre a Duna medrében megtalált lőszerre augusztus 17-én estétől másnap délelőttig az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület tagjai felügyeltek. A rendőrségi bejelentés után órákon belül helyszínre értek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái, akik az azonosítás után elszállították a robbanótestet.

Esztergom után Nyergesújfaluban újabb két világháborús robbanóeszközt kezeltek a katonák: két darab 7,5 cm-es német páncéltörő gránát került elő a Duna medréből, egymástól néhány száz méter távolságban.

– Ezeket is elszállították és az arra kijelölt robbantási területen meg is semmisítették a veszélyes világháborús eszközöket a tűzszerészek – árulta el Gajdos Milán.

A kommunikációs tiszt ismertette, hogy a Duna megyei szakaszára vonatkozóan külön nem rendelkeznek statisztikai adatokkal, azonban az egész megyét érintően idén eddig 75 rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanótestekkel kapcsolatban. 17 esetben kellett sürgősséggel vonulniuk a tűzszerészeknek robbanóeszközök kezeléséhez.

Jelenteni kell, ha robbanótestet találunk - A hadnagy szerint fontos kiemelni, hogy aki elhagyott robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a rendőrségen. Tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket, ha valaki mégis kezébe vesz egy ilyen szerkezetet, akkor lehetőleg óvatosan vissza kell tenni a földre. Ezután az illetékes rendőri szerv ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére. Ezt követően az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái elvégzik az érintett terület mentesítését.

Gajdos Milán azt is elmondta, hogy a második világháború alatt 10 milliós nagyságrendben használhattak fel robbanótesteket hazánk teljes területén, hiszen hat hónapon keresztül volt Magyarország műveleti terület, így bárhol előkerülhetnek veszélyes tárgyak.

Nehéz meghatározni, hogy ezek közül mennyi nem lépett működésbe, hiszen a robbanótestek számos körülmény – például a tömeggyártás – miatt a kor színvonalához képest is gyengébb minőségben készülhettek el. Nincsenek feljegyzések arról sem, hogy a harcesemények során mennyi eszköz nem robbant fel, mivel a harcoló felek számára ez akkor jelentéktelen probléma volt, amit azonban az utókornak kell felszámolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában