Olvadunk, mint a vaj

2023.07.09. 15:38

Hőségriadó jön - ezek a legfontosabb tudnivalók a kánikula átvészeléséhez

Hétfőn 0 órától szerdán 24 óráig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben az egész országban. Összeszedtük nektek a legfontosabb információkat a témában, hogy mindent bevethessetek a kánikula elviselésében.

Kemma.hu

Szerencsés, aki vízközelben vagy klímás helyet vészelheti át az elkövetkező napokat

Forrás: Zalai Hirlap

Fotó: Szakony Attila

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását július 10-én, hétfőn 0 órától július 12-én, szerdán 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

Mindannyian tudjuk már, hogy a hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre. Ezért fontos, hogy a kiemelten a kockázati csoportba tartozók a rájuk leselkedő veszély figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon, és mindenki védje a bőrét megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Érdemes ügyelni az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra is. Jobb például kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Az autósokra is nehéz napok várnak. A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat senki ne hagyjon a kocsiban. Ha valaki mégis autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A balesetek jó részének a kánikula a kiváltó oka – erre az autópályák és autóutak üzemeltetését végző Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő (MKIF) Zrt. a közösségi oldalán is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozták, a sztrádán egy-egy rossz döntés komoly következményekkel járhat.

Az álló járművek is rejthetnek magukban veszélyt a kánikulában. Egy autóban felejtett üdítős palack is felrobbanhat a nagy hőségben. A zárt autóban, a nagy meleg miatti veszélyekre is figyelmeztettek a katasztrófavédők.

A hőségben már egy eső után egy órával is olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne most égessük el! Ha valaki grillezne, vagy bográcsozna, a tüzet egyetlen percre se hagyja felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók pedig ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Kevesen szereltettek fel új klímát az idei szezonra. Novotni Norbert, a tatabányai Turul Klíma tulajdonosa legalábbis állítja, hogy az idei év januárjától májusig terjedő időszakban fele annyi megrendelést teljesített, mint tavaly hasonló időszakban. A klímaszakember más társaságokkal egyeztetve sem hall mást. 

Vannak azonban, akik nem tehetik meg, hogy egy szobában hűsöljenek. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Az állattartók pedig gondoljanak kedvenceik védelmére is, akiket szintén megvisel és akikre szintén veszélyes lehet a hőség. Omáscsik Orsolya oroszlányi állatvédő szerint nem árt évről-évre felhívni a gazdák figyelmét az alapvető szabályokra.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!