Tűző napon soha!

2023.06.22. 14:00

Kutya meleg lett: mondjuk, mire figyeljenek a gazdik az oroszlányi állatvédő szerint

A hirtelen jött hőség nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, de négylábú kedvenceinket is. Omáscsik Orsolya oroszlányi állatvédő szerint nem árt évről-évre felhívni a gazdák figyelmét az alapvető szabályokra: például, hogy nem hagyunk tűző napon autóban állatot. A kocsiban percek alatt 50 fokra is felforrósodhat a levegő.

Wágner Zsanett

Nekik is elviselhetőbb a kánikula a vízparton, ahol jobban jár a levegő

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. Zs.

– Egy fontos és alapvető kérdést kell tisztáznunk már az elején: szabadban, vagy lakásban tartott állatról van-e szó. Mert mindkét esetben más szabályok érvényesek, ha a hőség elleni védekezésről van szó – mondta előljáróban Omáscsik Orsolya, az oroszlányi Ments meg! Alapítvány elnöke. Mivel a legtöbb háznál tartott jószág kutya, legyen szó kertről vagy panelről, ezért a továbbiakban róluk esik szó.

– A kertben tartott állatoknál van néhány íratlan szabály. Például, hogy a kutya előtt mindig legyen friss ivóvíz, amit nem tud tovább melegíteni a nap, mert azt árnyékos helyre tette a gazda. Az sem árt, ha a folyadék elérhető közelségben van, amire kikötött állatoknál kell különösen figyelni – sorolja Orsi, aki szerint egy kerti locsoló vagy adott esetben egy pancsikoló is sokat segíthet házi kedvencünknek.

A többit – mint mondja – megoldja maga a jószág, hiszen ő jól tudja, hogy a forró beton helyett a füves területet érdemes fekhelynek választani a nagy hőségben. A tikkasztó meleg ellen nagyon sok kerti kutyus a lehető legegyszerűbben védekezik: a földbe ásnak maguknak egy gödröt, amiben jól hűtik magukat. Kérdésünkre, hogy érdemes-e rövidre vágatni hosszú szőrzettel megáldott kedvencünk bundáját a forró nyári napok előtt, azt a választ kaptuk, hogy nem nagyon.

– Alapigazság, hogy a szőr télen fűt, nyáron hűt. Vannak fajták, ahol vastag aljszőrzetű az eb. Esetükben a legtöbb kozmetikus csak orvosi utasításra nyírja le a teljes bundát, náluk érdemes ritkítóvágást kérni – nyilatkozta a szakember, aki tanácsolja a hűsítőpárna beszerzését, de egy ventilátor is sokat segíthet az átforrósodott panel falai között.

Tűző napon soha!

Minden évben felhívják az állatvédők a figyelmet arra, hogy ne hagyjunk állatot az autóban. Ha a külső hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot, 10 perc is elég ahhoz, hogy 30 legyen a kocsiban. Fél óra után már, ami épp elegendő idő egy-két élelmiszer megvételéhez, mindez már 40 Celsius is lehet.
Akkor, ha 35-re kúszott a hőmérő higanyszála, 15-20 perc is elég ahhoz, hogy több mint 50 fok egyen az utastérben. Ez pedig csak kínzás az állatnak és az sem megoldás, ha árnyékban parkolunk az autóval, a hőség ott is utoléri a kutyusokat.

Áttérve a szobakutyákra! Évről évre fontos felhívni a figyelmet, hogy ne 11 és 15 óra között sétáltassuk a négylábút a betonon, mert komoly égési sérülések keletkezhetnek a kutyusok tappancsain. Mindig legyen nálunk ivóvíz az állat számára, és ami fontos, ne vigyük magunkkal a boltba. Legfeljebb akkor, ha biztosítani tudjuk számára az árnyékos területet, mondjuk egy fa árnyékában pihenhet a négylábú kedvenc amíg mi boltban vagyunk.

A szakember hangsúlyozta, érdemes átgondolni, visszük-e magunkkal a jószágot, mert ami nekünk csupán 5 perces bevásárlás, az a kutyának éppen elég idő arra, hogy napszúrást, esetleg hőgutát kapjon. Ebben az esetben a zihálás és a hányás, valamint a kedvtelenség a legriasztóbb tünetegyüttes, ebben az esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában