Oda kell figyelni!

2023.06.21. 06:58

Emberéletekbe is kerülhet, ha kánikulában az autópályán rossz döntéseket hozunk (videó)

Megérkezett az első hőhullám, a balesetek jó részének a kánikula a kiváltó oka – közölte közösségi oldalán az autópályák és autóutak üzemeltetését végző Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő (MKIF) Zrt. A társaság hangsúlyozta: a sztrádán egy-egy rossz döntés akár a saját, vagy mások életébe is kerülhet.

Kemma.hu

Forrás: MKIF Zrt. - Az ország útja/Facebook

A vállalat megírta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ezen a héten országszerte többfelé bőven 30 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hirtelen érkezett hőség fáradtságot, rosszullétet, ingerültséget, türelmetlenséget, figyelmetlenséget okozhat, nem beszélve arról, hogy a sofőrök vezetés közben elpilledhetnek.

A napokban közzé is tettek néhány olyan balesetről készült videót Facebook-oldalukon, melyeket némi odafigyeléssel el lehetett volna kerülni. Az egyik sofőr például a terelőtáblákat tarolta le, egy furgon éppen a leállósávba lehúzódó teherautó bal hátsó sarkát kapta el, míg egy személyautó nyílegyenesen egy vélhetően műszaki okokból álló kocsinak ütközött neki.

Az MKIF Zrt. közölte, hogy kánikula idején érdemes sűrűbben megállni pihenni, felfrissíteni magunkat. A hidratálás rendkívül fontos, de szigorúan vizet érdemes ilyenkor fogyasztani. Ha van az autóban klíma, néha meg kell járatni a levegőt, ezáltal kellemesebb lesz a benti légkör. Azt pedig külön kiemelték, hogy soha ne álljon neki senki a leállósávban kereket cserélni.

A társaság szerint ha az autópályán haladva műszaki hibát észlelünk, akkor húzódjunk le a leállósávra, vegyük fel a láthatósági mellényt, vegyük magunkhoz az iratainkat és a telefonunkat, majd szálljunk ki és a szalagkorláton kívül területről tárcsázzunk a 112-es segélyhívót. Ezután ne szálljunk vissza, mivel csak az árok partján, vagy a rézsűn vagyunk biztonságban. A vállalat hozzátette: a melegben sokszor nem gondoljuk végig, hogy milyen helyzetbe kerültünk a sztrádán, pedig azt be kell látnunk, hogy egy rossz döntés akár végzetes is lehet, ezért nem szabad felelőtlenül cselekednünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában