Veszély!

2023.06.26. 11:30

Autóban hagyott öngyújtó, hígító is okozhat tragédiát nyáron

Egy autóban felejtett üdítős palack is felrobbanhat a nagy hőségben. A zárt autóban, a nagy meleg miatti veszélyekre figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

G.D.V.

Biztos mindenkit ért már kellemetlenség, meglepetés a nagy melegben a kocsiban felejtett tárgyak miatt. Egyik kolléganőnknek a szőlőzsír folyt szét az autójában de a csoki és a gumicukor sem bírta a kiképzést, az üdítős palack pedig kidurrant, az autó kárpitját beterítve a ragacsos lével. Másik kollégánk üvegpohárban illatgyertyát felejtett az autóban. A nyári forróságtól a viasz teljesen felolvadt, forrni kezdett, majd végül habosan hűlt vissza. Cserébe nagyon jó illat lett tőle az autóban. Ezek az esetek kisebb bosszúsággal járnak, azonban ennél sokkal komolyabb bajt is okozhat a figyelmetlenség. 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán figyelmeztet azokra a veszélyekre, ami egy autóban felejtett tárgy okozhat a nagy hőségben. A viccesen kezdődő posztban azt kérdezik, hogy ha nem vagyunk paradicsomok, akkor miért ücsörögnénk a hőségben zárt autóban, amiben ilyenkor egy szaunához, vagy üvegházhoz hasonló forróság van. 

Varga Mihály Sebestyén, a  Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy milyen tárgyakat ne hagyjunk semmiképpen a zárt autóban nyáron.

− Már 20 fokos külső hőmérsékletben 46 fokosra melegszik, 30 fokban 62 fokosra hevül, 36 fokos külső hőmérsékletnél pedig már 70 fokosra melegszik a zárt autó. Ez pedig már szaunában sem sokáig kellemes figyelmeztet a tűzoltó. Kiemelte, hogy akár ki is gyulladhat az autó, ha olyan tárgyakat hagyunk benne.

− Az ablakaiban hagyott öngyújtók felrobbannak, a belsejében tárolt oldószer, hígító, alkoholtartalmú fertőtlenítő, egyéb gyúlékony folyadék párologni kezd, begőzöl, aztán az autóban ülő ember is. Ülésein a műanyag palack, üvegtárgy a nap sugarait nagyítóként összegyűjtheti, amiből autótűz is lehet − sorolta a szakember. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában