Hőhullámok

2023.06.30. 06:50

Hány fokosra hűtsük a szobát? Megéri megvásárolni a klímát? A szakértő válaszol!

Az infláció, főként a élelmiszerárak emelkedése okozza, hogy az elmúlt 5 év leggyengébb szezonját tudják eddig maguk mögött a klímások. Legalábbis Novotni Norbert, a tatabányai Turul Klíma tulajdonosa ezt állítja, aki szerint az idén már nehezebben bólint rá a család egy 322 ezer forintos alapberendezésre.

W.Zs.

Az emberek óvatosak az idén a klímák megrendelésével

Fotó: Mártonfai Dénes

Az idei év januárjától májusig terjedő időszakban fele annyi megrendelést teljesített a tatabányai Novotni Norbert, mint tavaly hasonló időszakban. Ez a klímaszakember saját véleménye, de más társaságokkal egyeztetve sem hall mást. Szerinte sok család elővigyázatos a pénzügyeket illetően és nem engedheti meg magának a költekezést addig, amíg ilyen magas árakat tapasztalni az élelmiszerboltokban.

– Tavaly részben az időjárás, részben a személyi jövedelemadó visszatérítésének és az államilag finanszírozott lakásfelújítási támogatások miatt is hamarabb elkezdődött a szezon, az idei pedig még várat magára – tudtuk meg Novotni Norberttől. A szakember több éves tapasztalata szerint, ha egy adott évben beköszönt az első kánikulás időszak, úgy szinte mindenki egyszerre akar klímát beszereltetni az otthonába. Így könnyen előfordulhat, hogy a nyári meleg előrehaladtával növekvő számokat mutat majd a statisztika, de kalkulálni kell azzal is, hogy csak hónapokkal később kopogtat az ajtónkon a szerelő. Ha ez mégis összejön, nem árt figyelni a legfontosabb teendőkre.

– A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani. Ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk – mondta.

Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. A szakember szerint legalább évente érdemes tisztíttatni a berendezést. Ez a szám évente kettő is lehet, ha kutya vagy macska él az otthonunkban, de a dohányfüst és a kandalló sem klímabarát tényező.

Örökzöld kérdés: mi az ideális hőmérséklet a szobában?

Rengeteg helyen nincs egyetértés abban, hogy melyik az az ideális hőfok, ami mindenki számára elfogadható. Szerencsére otthon könnyebb pár ember számára a kompromisszumkötés, de egy több száz fős irodaházban már igen nagy gondot okozhat ez a nézeteltérés. Egy kutatás szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. A 20 fok pedig – szintén kutatások bizonyítják – a legkedvezőbb az alváshoz.

Azok az emberek, akik sok időt töltenek légkondicionált környezetben, és érzékenyebbek is a hidegre, gyakran küzdenek olyan tünetekkel, mint torokkaparással, torokgyulladással, fülfájással. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a kinti levegőhöz képest akár 15 fokkal is hűvösebbre hűtjük a helyiséget, pedig ideális esetben legfeljebb 8-10 fok lehetne a különbség. Ha ezt betartjuk, akkor elkerülhetjük a megfázást.

Luxusból „életmentő”

Novotni Norbert korábban már beszélt lapunknak arról, hogy a fizetések szempontjából egyre jobban elérhetők a készülékek, hiszen amíg úgy tizenöt-húsz évvel ezelőtt luxusnak számított egy-egy ilyen berendezés, úgy ma már egy átlagos havi keresetből (240-322 ezer) is megvásárolható egy klíma. Általánosságban elmondható, hogy a jövőben egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek a hőhullámok, így hosszú távon is megéri a használatuk, feltéve, ha például egy többemeletes lakóházban még könnyebben szeretnénk átvészelni a hőséget. Sőt, fűtés szempontjából sem mindegy, ha a gáz helyett fenntarthatóbb, hatékonyabb megoldásra törekszünk.

Ha már gazdasági helyzetről van szó! A tatabányai szakember szerint kevesebb energiát vesz igénybe a berendezés, ha úgymond folyamatosan „járatjuk” és egy hőmérsékleten tartjuk a szobát, mintsem lehűteni azt az utolsó pillanatban. Célszerű továbbá évente legalább egyszer, még a szezon kezdete előtt kitisztítani a klímaberendezést. A készülékben ugyanis baktériumok és gombák telepedhetnek meg, amik egészségügyi szempontból károsak a szervezetre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában