Ok és okozat

2024.01.13. 10:20

Hortay Olivér: Németországban a politikai elit veszélyes játékot játszik (videó)

A német gazdákat elárulta a kormányuk. Ez a tüntetések valódi oka – mondta a Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője, aki a részletekre is kitért.

MW

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Ellwangenben 2024. január 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Németországban az elégedetlenség odáig fajult, hogy a helyi termelők már trágyával árasztják el az utcákat. És bár a megmozdulások közvetlen kiváltó okai az újonnan bejelentett megszorítások voltak, Hortay Olivér szerint az elégedetlenség gyökerei mélyebbre nyúlnak.

A Zöldek régóta páriának tekintik a mezőgazdasági ágazatot, mert az – szerintük – a klímaváltozás egyik fő felelőse. Azóta pedig, hogy a párt bekerült a koalíciós kormányba, a barátságtalan megszólalások és a gazdák működését ellehetetlenítő törvényjavaslatok megszaporodtak. Maga a mezőgazdasági miniszter is a Zöldektől érkezik. Abszurd, de a török származású, vegetáriánus politikus több ízben utalt rá, hogy nincs túl jó véleménnyel azokról a gazdákról – elsősorban hústermelőkről – akiket elvileg képviselnie kellene 

– emlékeztetett a Századvég üzletágvezetője, aki arról is beszélt, hogy az energiaválság a német mezőgazdaságot is megütötte, a német kormány az olcsó ukrán élelmiszerek behozatali dömpingjéhez is hozzájárult, amivel az európai piacon felborította a versenyt. 

A német gazdák, akik satuba kerültek, és akiknek a megszorításokkal a helyzete tovább romlik, úgy érzik, hogy  senki sem képviseli az érdekeiket.

A kormány fordítva ül a lovon és azzal, hogy a mezőgazdasági miniszter rasszistának bélyegezte a tüntetőket, alighanem csak még több olajat öntött a tűzre.

 Németországban a politikai elit veszélyes játékot játszik. 

A trágyát könnyen fel lehet takarítani az utcáról, de egy kisiklatott gazdaság és egy szétzilált társadalom újjáépítése évekig is eltarthat 

– fejtette ki Hortay Olivér.

A videót itt nézheti meg: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában