Teljes a káosz

2024.01.10. 15:27

Bajban van Németország: blokád az utakon, sztrájk a vasúton (videó)

Az Ukrajnának szánt pénzt megdupláznák, a mezőgazdasági termelők támogatását viszont megvonnák Németországban. A helyi gazdák tiltakozásul két napja autópályákat zártak le, mától pedig vasutassztrájk is nehezíti az országban a közlekedést.

MW

A német gazdatüntetés résztvevői Drezdában 2024. január 10-én

Forrás: AFP

Fotó: Jens Schlueter

Javában tart a gazdák által indított országos akcióhét a német kormány agrárpolitikája ellen – hívta fel a figyelmet az Origó. Hétfőn egész városrészeket bénítottak meg a tiltakozók, több autópálya-felhajtót is lezártak, százezer traktorral demonstráltak Németország-szerte a mezőgazdasági dízeltámogatások eltörlése ellen.

A gazdákat támogatja az Alternatíva Németországért Párt (AfD) és a CDU. Az AfD azonnali cselekvési programot hirdetett a német mezőgazdaságért, amelyben valamennyi mezőgazdasági vállalkozás terheit enyhítenék, valamint a vidéki területek megőrzésével biztosítanák a fenntarthatóságot és az ország ellátásbiztonságát.  Mindeközben a német közmédia a hagyományos módszert követve megpróbálja a tiltakozókat szélsőségesnek beállítani.

Farmers' protests - Dresden
A gazdák egyesületi gyűlésének résztvevői a drezdai Theaterplatzon állnak 2024. január 10-én
Fotó: Sebastian Kahnert  / Forrás: dpa Picture-Alliance / AFP

A szokásos taktikát használva szélsőjobboldali sarokba akarják őket tolni, azt sugallva, hogy a szélsőjobboldal kihasználja vagy átveszi ezeket a tüntetéseket. Elhallgatni nem tudják, mert az egész országban tüntettek. Ez egy bevált taktika, láttuk Európa-szerte, világszerte, akár Amerikában vagy a spanyol választásoknál, látjuk most az európai választásoknál, hogy mindig azzal riogatják a mérsékelt szavazókat, hogy jobboldali áttörés lesz

mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a németországi események kapcsán. 

Leállt a vasút

Ma ráadásul vasutassztrájk is kezdődött Németországban, lényegében teljesen megbénulhat az ország. Péntekig leállt a vasúti forgalom, és nem is látszik semmi esély a bérvita rendezésére. A Deutsche Bahn jelezte, hogy azon a kevés vonalon, amelyen indul járat, hosszabb menetidőre kell számítani, de így sem tudják garantálni, hogy mindenkit el tudnak vinni, a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani. 

Nagy István: Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása

Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása - mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.

A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.

Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is.

Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani - fejtette ki az agrárminiszter.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte,  hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak.

Hangsúlyozta: nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az EU minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az agrárminiszter kifejtette: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire "ideológiailag átitatott". A szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre - vélekedett.

Nagy István szerint joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé - mondta.

Szerinte már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac.

"Mindezt zöld ideológiába öltöztetik, és lelkiismeretfurdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak" - fogalmazott Nagy István.

Németország a végkimerülés szélére került

A polgárok felismerték, hogy Németország a végkimerülési szakaszba került – reagált az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt arra, hogy a német szövetségi kormány újabb társadalmi csoportot haragított magára, írta meg a V4NA.

A megszorításokat első körben az agrárszektorból élők érzik a bőrükön, azonban hamar lecsapódik a fogyasztókra is, erre emlékeztet az AfD.

A német kormány elfeledkezik arról a sok nehéz sorsról, amelyet a deindusztrializációs politikája okozott. A magas energiaárak magasabb termelői árakhoz vezetnek. A drága energia és üzemanyag, az infláció, a magas útdíj- és egészségbiztosítási költségek miatt a lakosság széles rétegei számára aligha megfizethető az élet. A magas termelői árak a megnövekedett szállítási költségekkel együtt magas fogyasztói árakhoz vezetnek

írja közleményében a párt.

Jörg Urban, az AfD szászországi frakcióvezetője szerint a tény, hogy a kereskedők, a fuvarozók és a lakosság nagy része aktívan részt vesz a tüntetéseken és támogatják a gazdákat, egyben azt is jelenti, hogy eljött az ideje egy masszív politikai változásnak.

A bevett pártok zöld irányvonala és az élet minden területét érintő klímaőrület különben a szakadékba vezeti Németországot. Mi a jövőben is megfizethető élelmiszereket akarunk hazánkból. A szövetségi és tartományi kormányok a műtrágyatilalmakkal és a folyamatosan növekvő adóterhekkel a helyi gazdákat a tönk szélére sodorják. Ha ezt a negatív fejlődést nem állítják meg, akkor hamarosan import élelmiszerekből kell táplálkoznunk

hívta fel a figyelmet Jörg Urban, aki a tüntetések helyszínén is támogatja a gazdákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában