alkotói szenvedély

2019.11.14. 13:09

A tatai festő kiállítása különleges világba invitálja a művészetek kedvelőit

KÉP-SOROK címmel nyílt meg Kerti Károly György tatai művész akvarell és haiku kiállítása a megyei könyvtár Népház úti fiókkönyvtárában.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Kerti Károly György festőművész sokoldalúságáról árulkodnak a Népház Úti Fiókkönyvtárban bemutatott alkotásai. Képek és képeket felidéző rövid, tömör írások: haikuk. A csaknem negyven festményt felvonultató kiállítás megnyitója előtt beszélgettünk az alkotóval.

Kiemelte: műveinek nagy része látható volt korábban Tatán a Kavicsok fényben című tárlaton. Az ott látható anyag egészült ki és ez látható Tatabányán. A képek változatos tematikája mellett a művész sokszínűségéről árulkodnak az önálló életet élő, külön gondolati síkon mozgó haikuk.

A kiállításon csaknem negyven festményt tekinthetünk meg (Fotó: Sugár Gabi / 24 Óra)

– A különböző művészeti ágak önállóan, egymástól függetlenül élnek bennem – meséli. – Novellákat, verseket is írok, de úgy érzem, e rövid és tömör megfogalmazás, a haiku nagyon közel áll hozzám. Ha megszólal a harsona bennem, akkor elindulok, ecsetet vagy tollat ragadok. És hogy mikor, mi születik, azt a pillanat, a késztetés szüli.

Két évtizede fedezte fel a japán költészet egyik jellegzetes versformáját, ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a festészettel is. A tatabányai kiállításon ízelítőt kaphatnak a látogatók horvátországi képeiből, a televízióból rajzolt portréiból, a tatai vizes alkotásai mellett csendéleteiből is.

– A televíziós portrék készítését édesapámtól, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművésztől lestem el – meséli. – Magam inkább szórakozásból festem őket. A tatai vizes témák a kedvenceim.

A művész rendszeresen vesz részt irodalmi pályázatokon, ahol megvillanthatja haikuit is. Egyik kedvence a kiállítás meghívójának invitálója: „kavicsot dobsz át/évgyűrűid peremén/csobbanással mérsz” A másik édesapját idézi meg, aki művészi pályafutását már nem tudta segíteni: „APÁM: lehetett volna/életében kérdezni/így bonyolultabb”.

– Rendkívül tetszik ebben a műfajban a tömörsége, hogy tizenhét szótagban egy világot lehet megformálni. Talán éppen ezért is fontos, hogy legalább kétszer olvassuk, halljuk. A nagy japán költők elveit vallom: a jó haiku olyan, mint egy megkondított harang. Zeng tovább az emberek fülében. Igyekszem én is olyan sorokat írni, amelyek további gondolatokat indítanak el.

A sokszínű művész

A kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg. Kiemelte: Kerti Károly György kiállításain összefonódik az irodalom és a képzőművészet. Az akvarell inkább a kisebb témákra irányítja rá a figyelmet. Nem megörökíteni akar valamit, hanem megragadni, egy részletet megcsillantani, ezért jó a vizes téma. A haiku is ilyen. Nem nagy témákat feszeget, hanem kicsi, ámde rendkívül fontos életképeket. Szép párhuzamot lehet találni a képzőművészet és a haiku között. Hozzátette: Kerti Károly György munkássága, képzőművészeti tevékenysége rendkívül sokszínű: többféle technika, irodalmi műfaj kiváló művelője. – Érdekes a művész életpályája is, ahogy kerülgeti a különböző műfajokat, stílusokat, aztán robban valami és végül teret enged a művészeti világlátásnak, hogy ez uralkodhasson az életén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában