Próbálják útját állni a turistáknak a Rám-szakadéknál és Malomvölgyben is

Hiába zárták le a dömösi parkolókat és engedték le a sorompókat, több százan keresték fel az elmúlt hétvégén a Rám-szakadékot. Az önkormányzat mindenkit arra kér, tartsák be az operatív törzs ajánlásait és a fertőzésveszély miatt most kerüljék el a népszerű kirándulóhelyet.

Walczer Patrik

A hétvégén ismét lehajtják a sorompót

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az elmúlt hétvégén életbe lépett a kijárási korlátozás, ennek ellenére országszerte sokan a szabadban töltötték napjaikat. A fővárosiak kedvenc kirándulóhelyén, a Normafánál például egy parkolót is lezártak, közleményben arra kérték a lakosságot, a fertőzésveszély miatt most ne keressék fel az Erzsébet kilátót és környékét. Komárom-Esztergom megyében is hasonló volt a helyzet. Sokan sajátosan értelmezték az operatív törzs ajánlásait és egészségügyi séta címszó alatt több kilométert utaztak autóval azért, hogy túrázzanak egyet.

Tehát nem a lakóhelyük közvetlen környezetében, hanem otthonuktól jóval távolabb járták a természetet. Futók lepték el a tatai Öreg-tavat, sokan keresték fel a Gerecse, a Pilis és nem utolsó sorban a Visegrádi-hegység kirándulóhelyeit is. A dömösi önkormányzat például előző szombaton meg is elégelte az állapotokat és lezárták a parkolókat, illetve leengedték a sorompókat.

Herman Jenőné polgármester elmondta, még a rendőröket is kihívták és bár a hatóságok is felhívták a kirándulók figyelmét, voltak, akik a járőröket kikerülve egy másik utcán közelítették meg a Rám-szakadékot. – Szeretnénk kérni a turistákat, maradjanak otthon, a vírusveszély elmúltával viszont szeretettel látjuk őket. Nem is sejtik, hogy a szurdokban egymásra is veszélyt jelentenek, mivel a kapaszkodókat és a létrákat mindenki megfogdossa. Láttunk idősebb túrázókat is, akik kesztyű és maszk nélkül indultak útnak – mondta.

Az önkormányzat igyekezett minden platformon tájékoztatni a turistákat. Csatlakoztak a Maradj otthon! kampányhoz is, sőt a sorompókra és a parkolókhoz is felhívást helyeztek ki, de még mindig vannak, akik feltétlenül most akarják felfedezni a helyet. – A hely mindenkit megvár: itt marad a Prédikálószék, a kilátót sem fogjuk lebontani. Arra kérünk mindenkit, maradjanak otthon – mondta Herman Jenőné, bízva abban, sokan eleget tesznek a kérésüknek.

Hasonlót lépett meg egyébként Tardos is, ahol a Malomvölgy lett túl népszerű. Ott táblával és kisebb kordonnal zárták le parkolóhoz bevezető utat, hogy senki ne most akarjon ott kirándulni vagy épp medvehagymát szedni.

Várgesztes is kérte, hogy ne náluk túrázzanak az emberek:

https://www.facebook.com/262037773889164/photos/a.2515841435175442/2845694038856845/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARDGfGYZ5zSJWRJ2lIzC6a2brn26w-dKrPdKHc69AKuUrPsSm6F4Ablkg_eGPWlMRkZcwiBo3g58g7V2jCKzAq97Pl7Dt1sI3Wjmyg4OBo-OIKlBtADDjCL8MpbRe3KftHBNjLoX8Nk7nfCiEFZS9HPWLhruk0TDLzO_m4Lg6sOybTw0EK4ZdhxFHEGrH6-m6zFTVyqL7XvqU7a8fZSHj3s9B4Yrm9Pi-ew_Wc001Uheyqthqs64KHIWam5sIeWOqqrFVnFuIT3Jc-dkhHrJBiy3qDEvkoqOpo_g_iglEnzqEfrYmTrsaDfElI74beOL3VE2fqNKRf2wNY-TEhcGBJ8Tow&__tn__=-R

Szabad-e most kirándulni?

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatától megtudtuk, kormányrendelet rögzíti, hogy a lakóhelyet, tartózkodási helyet, illetve magánlakást csak alapos indokokkal hagyhatjuk el. Így akár sportolhatunk egyénileg a szabadban, sétálhatunk a velünk egy háztartásban élőkkel a települések bel- és külterületén is. Fontos azonban, hogy másoktól legalább másfél méteres távolságot tartsunk. A rendőrség megerősítette: a kormányrendelet nem szabályozza, hogy a szabadidős tevékenységet a lakóhelytől milyen távolságban lehet folytatni és csak akkor szabnak ki bírságot, ha az adott személy a szabályokat megszegi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában