Tények és érdekességek

2022.03.29. 20:04

Választás 2022: ez a hetes várja a voksokat a Tatai-medencében

Április harmadikán ország­gyűlési választás lesz, mi pedig szétnéztünk a választókerületekben és összegyűjtöttük, hogy mit lehet tudni az induló jelöltekről. A Tatai-medencében szoros csata várható a kormánypárti Bencsik János és az ellenzéki összefogás jelöltje, dr. Konczer Erik között.

Kemma.hu

Jánoki Tibor, Bencsik János, Popovics Judit, Börzsei Dávid, Koncer Erik, Boda Bánk és Keindl Tibor indul egyéniben

Forrás: Kemma.hu/valasztas.hu

Az 1-es számú egyéni választókerületben 78 ezer 692-en szerepelnek a névjegyzékben, ebből 947-en átjelentkeztek, míg 456-an külképviseleten szeretnének szavazni. Ők, illetve azok, akik közülük voksolnak is, dönthetnek hét jelölt sorsáról, valamint a pártlistákról április harmadikán, 90 szavazókörben. A sorsolás sorrendjének megfelelően néztük meg, hogy kik szerepelnek majd vasárnap a szavazólapon. 

A Kemma.hu vasárnap urnanyitástól folyamatosan beszámol a rendkívüli eseményekről, a részvétel alakulásáról, és mindenről, ami érdekelheti olvasóinkat. Kövesse velünk a választás alakulását hírportálunkon és Facebook-oldalunkon!

Jánoki Tibor (Munkáspárt, ISZOMM) 

A Thürmer Gyula és Szanyi Tibor nevével fémjelzett összefogás jelöltjéről nagyon keveset tudni. Lényegében a nevén kívül más nem jelent meg róla még az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom honlapján. Ahol Szanyi kapitány egyébként már mint miniszterelnök szerepel, a jelöltek közösségi médiás ikonjai is a párt oldalaira, illetve egy Szanyi-videóra visznek. A helyi jelöltről emiatt annyit tudunk még elmondani, hogy fiatal, feltehetően a húszas éveiben jár, szemüveges és vállig érő haja van. 

Bencsik János (Fidesz–KDNP) 

A jelöltek legrutinosabbja: 1990-ben lett polgármester Tatabányán, miután a körzetét magabiztosan nyerte, és 2010-ig, öt cikluson át végig ő irányította a várost. A rendszerváltás utáni első polgármesterként segített kilábalni a válságból a megyeszékhelynek, számos cég idetelepülésében vett részt, miközben az infrastruktúra-fejlesztésre, valamint a tatabányai identitást megőrzendő új intézmények megszületésére is nagy hangsúlyt helyezett.

 1998 óta (2002–2006-ot leszámítva, amikor nem indult) országgyűlési képviselő, így ha nyer, a hatodik ciklusát kezdheti meg a Parlamentben. Egyszer veszített csak eddig egyéniben, a 98-as választásokon az esélytelennek tartott kisbéri körzetben az azóta elhunyt Keleti Tibor honvédelmi miniszter ellenében. Akkor listáról jutott be a törvényhozásba. 

A fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke, a gazdasági bizottság tagja. 2020 óta a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa. Családi borászata mellett politikusként is szívén viseli a borkultúra, borászkodás népszerűsítését, támogatását. 

Popovics Judit (MEMO) 

A Megoldás Mozgalomnál találta meg végül a számítását Popovics Judit, aki a tatai közéletbe a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Magyar Szocialista Párt polgármester- és képviselőjelöltjeként robbant be. Kisebb polémia után, hogy momentumos-e vagy sem, végül szakított a párt helyi emberével. Később a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa benevezte az előválasztásra. 

Aztán felbukkant a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt előválasztási jelöltjeként. Végül nem indult. Állítása szerint kigolyózták, mert féltek tőle. Ezután azzal állt elő, hogy a DK tatabányai alpolgármestere, Lusztig Péter megzsarolta, hogy ne induljon, majd később azt osztotta meg követőivel, hogy otthona teraszáról az alatta lévő sziklakertbe lökték. Politikusi munkássága kapcsán egy MEMO-videóban kiemelte: népszavazást kezdeményezett a tatai szállodaépítés ellen, és a Győri Törvényszéken benyújtott fellebbezése nyomán indulhatott meg az aláírásgyűjtés. Ezzel szemben úgy tudjuk, és a jegyzőkönyvek is azt mutatják, hogy azt a Stop Avalon mozgalom elindítója, Szalay Ildikó nyújtotta be a helyi választási bizottsághoz. 

Börzsei Dávid (MKKP) 

A kétfarkúak jelöltje a minap azzal került be a hírekbe, hogy rapcsatára hívta ellenfeleit. A stílusválasztás nem véletlen. A tatabányai fiatalember onnan lehet ugyanis ismerős, hogy arca, alkotója a Homokóra csatornának, amiben rappelve ismeret-terjesztenek ismert emberek bőrébe bújva. Börzsei Dávid az Árpádban érettségizett, Hókifli címmel már jelent meg verseskötete. 

A párt pikírt, szarkasztikus kommunikációjának megfelelő a bemutatkozása is egyébként: „Nem akarok itt lenni, de ha már itt vagyok, szavazzatok rám, hogy anyám végre büszke legyen. Ha nyerek, megépítem a körzetemet Minecraftban, és átköltözünk oda.” 

Dr. Konczer Erik (Egységben Magyarországért) 

A DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és Párbeszéd közös jelöltje is rutinos, de eddig nem túl sikeres, ha választásokról van szó. 2010-ben az MSZP, 2014-ben az FCK Egyesület és a DK támogatásával sem jutott be a komáromi testületbe. Kompenzációs listáról 2006-ban szocialista, majd 2019-ban a KMRM-DK-JOBBIK-MSZP-MINDENKI MAGYARORSZÁGA-MOMENTUM színekben igen. 

Első választási sikere az előválasztás volt, ahol korábbi párttársa, Gurmai Zita ellenében szerezte meg az indulási jogot. Az MSZP-be egyébként 2003-ban lépett be, majd 2011-ben a DK-t választotta, annak megalakulásakor. Most is az ő színeikben politizál, a megyei közgyűlés ellenzéki frakciójának elnöke. Tősgyökeres komáromi egyébként, a közelmúltban költözött Vértesszőlősre, ami ugye már ehhez a választási kerülethez tartozik. Közgazdász-jogász, tagja a Mensa HungarIQának. 

Boda Bánk László (Mi Hazánk) 

A tatabányai közgyűlésben a szivárványkoalíció felbomlásáig a mérleg nyelve volt a kiegyenlített frakciós erőviszonyok miatt. 2010-ben és 2014-ben a Jobbik listájáról, 2019-ben már a Mi Hazánk-politikusaként jutott be a grémium­ba. 2019-ben a polgármesteri tisztségre is benevezett, csakúgy, mint 2014-ben. Érdekesség, hogy 2014-es ellenfelei közül a mostani testületben benne van Fekete Miklós és Schmidt Csaba, míg a jelenlegi polgármester mellett Körtvélyfáy Menyhért dolgozik. Boda alapító tagja egyébként a Mi Hazánk tatabányai szervezetének, a megyei szervezet elnöke.

Bemutatkozásában az indulásáról azt írja, hogy célja, hogy „ne csak a balliberális szivárványkoalíció és a jelenlegi kormányoldal között legyen lehetősége az embereknek választaniuk.” A foci mellett a téli sportok és az amerikai foci rajongója is. Facebook-oldala szerint a Debreceni Egyetemre és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre is járt, utóbbin a jog- és államtudományi karra. 2018-ban még a Jobbik színeiben indult az országgyűlési választáson. 

Keindl Tibor (NÉP) 

A Gődény György-féle Normális Élet Pártja jelöltje egy német kereskedelmi cégnél dolgozik, területi vezetőként. Annyit tudni róla, hogy szereti az állatokat, a zene, a sport és az utazás tartozik a kedvenc időtöltései közé. Mint bemutatkozásában fogalmaz, számára a szabadság és az élet tisztelete a legfontosabb vezér­elv, a párt jelöltjei között pedig olyan embereket ismert meg, akik ki mernek állni az elveik mellett. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!