viták

2019.12.05. 13:08

Állambiztonsági múlt és szélsőjobbos vád a tatabányai közgyűlésben

Viharos tatabányai közgyűléseken vagyunk túl, olykor a személyeskedéstől sem riadtak vissza a képviselők legutóbb. A leginkább a független Nagy Béla és a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Boda Bánk László feszült egymásnak. Előbbinél a párt­ál­lami múlt, utóbbinál a sok bizottsági hely és pártja ideológiája, népszerűsége a támadási felület.

Kemma.hu

Nagy Béla Boda Bánk László

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Nehezen csitulnak az indulatok a megyeszékhely legutóbbi ülése után a közösségi oldalakon. Egymásnak feszült és üzenget az Összefogás Tatabányáért, sokpárti frakció függetlenként induló tagja, Nagy Béla, valamint a helyi Mi Hazánk Mozgalom. Mint a kemma.hu közvetítésében beszámoltunk róla: a bizottságokról szóló vitában Nagy Béla leszélsőjobbozta a Mi Hazánk helyi képviselőjét, Boda Bánk Lászlót és pártját.

Erre válaszul utóbbi úgy reagált, hogy amennyiben szélsőjobbost keres Nagy, akkor nézzen az asztal sokpárti frakciójára, s a jobbikos Balogh Ferenc felé mutatott. Igazán akkor lett feszült a helyzet, amikor módosították a szervezeti és működési szabályzatot, hogy egy képviselő kettőnél több bizottságba is beülhessen. A sokpárti közösség fő problémája a Mi Hazánk felülreprezentáltsága volt. Ugyan­akkor Boda Bánk László azt hangsúlyozta, hogy a 8 szivárványkoalíciós és 8 fideszes képviselő között ő az összekötő kapocs, azaz ő tölti be a mérleg nyelve szerepét. Végül a polgármester szavazatával fogadta el a közgyűlés az SZMSZ-módosítást, majd egyhangúlag a bizottságok összetételét. A hét bizottságból Boda háromba került be (gazdasági, jogi, népjóléti), külsős tagként pedig még az oktatási, városfejlesztési és ifjúsági grémiumokba is beült egy-egy helyi Mi Hazánk tag.

Nagy Béla az ellenérzéseit a Facebook-oldalán is kifejezte ezzel kapcsolatban, és ha szigorúan logikai alapon vesszük a szavait, akkor bírálta az ellenzéki összefogás által támogatott, de a frakciójukba be nem lépő Szücsné Posztovics Ilona polgármestert is, hiszen a városvezető szavazatával fogadták el a szervezeti és működési szabályzat módosítását, amely alapja volt a bizottsági leosztásnak.

Azt írta: „A Mi Hazánk Mozgalom helyi képviselője, mint »a mérleg nyelve«, hogy pontosan idézzem, mint ügyek mellett szavazó, megkapott mindent a Fidesztől, amit csak kért. Minden bizottságban képviseltetni kell magát, és ehhez a városi ellenzék minden segítségére számíthat” – fortyant fel Nagy Béla, aki elemezte is a Mi Hazánk Mozgalom országos eredményeit az önkormányzati választásokon. Kiemelte: ő több voksot kapott, mint a Mi Hazánk jelöltjei az egész városban, s hogy az nem lehet, hogy a Jobbik képviselői háttérbe szoruljanak egy „olyan társasággal szemben, amely nem produkált semmit, sem Tatabányán, sem országosan”.

Mindezekre szintén a Facebookon a Mi Hazánk Mozgalom is reagált. Az alapszervezet arról értekezett többek között, hogy a bizottságokról tárgyalva „a balliberális szivárványkoalíció Fekete Miklós vezetésével ismét megpróbálta kihagyni a Mi Hazánk Mozgalmat. Ennek ellenére olyan megegyezés született, amit mindenki elfogadott. Azonban a szivárványkoalíció a pártállami örökséghez méltóan még a szavazás előtt megpróbálta megakadályozni a néhány órája született megállapodást.”

https://www.facebook.com/mihazank.tatabanya/photos/a.321903171693202/532377240645793/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARC3kMMi6qzDMxZhuQDfWSMbtMMNvWLp6TcPPuM1Wr3Xh9KBBcgsRA2rFoTxS0EcwBTcChw3Ew5jNqdLUX-DZ-w-cTwYVY0Yeesau59A_gunH4iq_0XlaZpUUlubu6EJHpN54FWv04ouim-ZIyMOosa-XWyBRSXZZli-eOe6QIW8ssZTWx3dbytDPKG1DTAYDyKKkszIKtK9bBL_CzhK66oBCvE6NHCGUUkNEOntWXOIlv7avQhgAzh_3z8e5wSpUZa6VyoZhpCVvlUSN_rUh_57icxxNPMOu1UgE9DacjJr28W5VM2fxAnMAtTiILAuWv44pnUAuDPZvbJv7r_ZQYc&__tn__=-R

Nagy Bélához Vajda Krisztián Ferenc, az alapszervezet vezetője nyílt levelet intézett. Ebben arról írt, hogy a „balliberális oldal elismerni sem volt hajlandó az elmúlt hetekben a Mi Hazánk Mozgalmat mint önálló politikai tényezőt… Ön saját akaratából a hazánkat megszálló szovjet haderővel kollaboráló és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot vérbe fojtó kommunista kormányzatot szolgálta 1989-ig. Először is örüljön annak, hogy nem egy olyan országban él, ahol valódi rendszerváltás történt, mint mondjuk Lengyelországban, mert akkor jó eséllyel az állambiztonsági múltja miatt közéleti tevékenységgel sem foglalkozhatna” – tette hozzá Vajda.

https://www.facebook.com/mihazank.tatabanya/photos/a.321903171693202/530728304144020/?type=3&theater

Nagy Béla a Facebookon a választás előtt maga beszélt arról, hogy dolgozott a kém­elhárításnál, közösségi médiás névjegyében pedig pontosítja is mindezt: „Érettségi után bevonultam katonának ami később a hivatásom lett. 1975-ben mint tartalékos tiszt kerültem a Belügyminisztérium állományába, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalban dolgoztam”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában