VAR

2024.02.14. 17:30

Szoboszlai Dominikék meccse miatt jön az új szabályozás a videóbírós rendszerben

A világ egykoron legjobb játékvezetője, a tatabányai születésű Kassai Viktor a hamarosan debütáló új videóbírós szabályozásról mondta el a véleményét.

Túri Csaba

A következő szezontól jelentős változás lép életbe az angol labdarúgó-bajnokságban, ahol jelenleg két magyar válogatott labdarúgónk, a tatabányai kötődésű focista, Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos is szerepel. A Premier League játékvezetőit a jövőben bemikrofonozzák, amin keresztül kommunikálhatnak a stadionban lévő szurkolókkal, hogy megindokolják a videóbíró (VAR) segítségével hozott ítéleteiket.

Ez egy komoly előrelépés a szigetország labdarúgásában, ami, hogyha sikerrel fog szerepelni, előbb-utóbb Magyarországra is el fog jutni. A Mandiner ezért a Tatabányán született Kassai Viktorral, egykori FIFA-játékvezetővel beszélgetett: miként látja a változásokat, változtatásokat és a technikai fejlődés szerepét a sportban.

A 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott szakember hangsúlyozta, hogy ezt a rendszert már tesztelték a FIFA klub-világbajnokságon és a női világbajnokságon. Szerinte még mindig az útkeresés fázisában tart a videóbírói rendszer, hiszen még egy évtizede sincs, hogy bevezették azt a labdarúgásban. Ez a mostani változtatás egy lépés annak irányába, hogy a televízió előtt ülő, vagy a stadionba kilátogató szurkolóknak még több információt adjanak.

— Összességében ez egy kis lépés afelé, hogy átláthatóbbak és tényszerűbbek legyen a döntések. Az, hogy mennyire váltja be a reményeket, majd a gyakorlatban eldől — fogalmazott a tatabányai születésű egykori játékvezető.

Kell még idő a videóbírós rendszer tökéletesítéséhez

Kassai emlékeztetett, hogy amíg korábban egy edző, egy intéző, egy masszőr, esetleg egy szakosztályvezető dolgozott a csapatok sikeréért, mára jelentősen felduzzadt a háttéremberek alkotta stáb. A technológiai fejlődésnek köszönhetően nem ritka, hogy akár 20 szakember is segíti a napi munkát egy labdarúgó klubnál. 

— A csapatok mellett egyre több specialista dolgozik a játékosokkal, és ugyanez érvényes a játékvezetőkre is. Nekik is minél jobb döntéseket kell meghozniuk, ezt pedig minden lehetséges eszközzel támogatni kell - folytatta Komárom-Esztergom vármegye legnagyobb sikert elért egykori sípmestere.

Kiemelte: az ő pályafutásához képest a mai játékvezetőknek teljesen más problémákkal és nehézségekkel kell szembenézniük. Azok, akik a VAR-kocsiban ülnek, nekik is kifogástalanul ismerniük kell a labdarúgás szabályait, ahogyan minden protokollal tisztában kell lenniük. — A világban még csak 6-8 éve használják a rendszert, itthon csak három éve, időbe telik, amíg összecsiszolódnak a fogaskerekek, de a fejlődés megállíthatatlan – jelentette ki Kassai.

Szoboszlai Dominik is érintett az ügyben

Az angol bajnokságban hamarosan debütáló új szabályzatnak van egy magyar vonatkozása is. A futballkedvelők emlékezhetnek, hogy a Szoboszlai Dominikkel – akinek mint ismert, édesapja annak idején a Bányászban játszott – felálló Liverpool még szeptember végén szenvedett vereséget egy súlyos (videó)bírói tévedésnek is köszönhetően. Történt ugyanis, hogy gól nélküli állásnál egy teljesen szabályos gólt nem adtak meg a Liverpoolnak. 

A videóbíró felülvizsgálta az esetet és úgy állapította meg, hogy a találat érvényes, azonban a VAR-kocsiban ülők és a játékvezető közötti kommunikáció annyira félrecsúszott, hogy Szoboszlaiék hiába szereztek teljesen szabályos gólt, az állás maradt 0-0, végül pedig ki is kaptak. Az eset után indult egy komolyabb felülvizsgálat, aminek az eredménye a következő szezonban bevezetendő változtatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában