Edzőtábor

2024.02.13. 15:39

Fizikai felmérőt is teljesíteniük kellett a vármegye játékvezetőinek +fotók

Fizikai felmérőn és szakmai előadásokon vettek részt a vármegye játékvezetői a hétvégén Tatán, hamarosan ugyanis folytatódnak a küzdelmek a labdarúgó-bajnokságokban.

Túri Csaba

Futóteszt is várt a játékvezetőkre az edzőtáborban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Az elmúlt hétvégén a Komárom-Esztergom vármegyei labdarúgó játékvezetők az Északnyugat-magyarországi Általános Olimpiai Központban, vagy ismertebb nevén, a Tatai Edzőtáborban gyűltek össze, hogy az éves kettő fizikai felmérőből az egyiket teljesítsék. Klötz-Gőbölös Gabriella, az MLSZ Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóság Játékvezető Bizottságának az elnökségi tagja beszélt lapunknak az eseményről.

A hétvége során először az akadémisták vették birtokba pénteken a helyszínt. Az akadémisták azok közül kerülnek ki, akik korábban már sikeresen jelentkeztek játékvezetőnek, és az elnökség döntése alapján már olyan szintet képviselhetnek, ahonnan felterjeszthetőek az országos kiválasztási rendszerbe. Ők a pénteki napon egy széleskörű játékvezetői oktatásban részesültek. Szombaton már megérkeztek a hivatalos papírral rendelkezők, a jelenlegi teljes bírói keret is. A szombati nap délelőttjén minden jelenlévő egy fizikai futótesztet teljesített, majd ebéd után egy elméleti tesztet kellett kitölteniük. 

A teljes napot felölelő esemény délutánján szakmai előadásokat hallgattak meg a vármegye játékvezetői. Az előadásokon ezúttal  a pályán történő kommunikációról, a játékvezetői motivációról és a játéktéren kívüli esetekről tanultak. Az utóbbival kapcsolatban Klötz-Gőbölös Gabriella elárulta, hogy a mérkőzések előtti és utáni feladatokat kell érteni, tehát nem a játék közbeni döntésekről szól. Ilyenek például a játékosok igazoltatása, jegyzőkönyvvezetés, különböző adminisztratív feladatok és a ritkábban fellépő problémák (például pályacsere) kezelése.

Az elnökség tagjától megtudtuk, hogy a vármegye is küzd a játékvezetői hiánnyal. A probléma nem egyedi, hiszen az egész országban, sőt szerte Európában ez egy megoldásra váró feladat. A Komárom-Esztergomi szövetség ezért már minden év októberében toborzásba kezd, elsősorban az elektronikus felületeken, ahol könnyebben elérhető a 16-18 éves korosztály, akik az elsődleges célközönség. Rajtuk kívül azonban várják az idősebb generáció képviselőit is. Közülük elsősorban azok szoktak jelentkezni, akik rendelkeznek valamilyen futballista múlttal, korábban viszont jellemző volt, hogy az idősebb jelentkezőknek nem volt közvetett kapcsolata a labdarúgással. Ők elsősorban anyagi megfontolásból és a karrierlehetőség miatt választották a bírói pályát. A csökkenő játékvezetői létszámnak is köszönhetően viszont nem elérhetetlen a játékvezetői keret annak, aki céltudatos és komolyan gondolja ezt a pályát — tudtuk meg a Játékvezetői Bizottság elnökségi tagjától.

Március 9-én lesz az újoncoknak vizsga, ami Klötz-Gőbölös reményei szerint mindenkinek jól sikerül és be tudnak majd kapcsolódni az aktív keretbe. Amennyiben ez így lesz, akkor több mint 20 új játékvezetővel gazdagodik a vármegye labdarúgása, ami már egy jelentős létszámnövekedés lenne, még akkor is, ha egyesek közben befejezik az aktív játékvezetést.

A játékvezetők most még pihenhetnek, készülhetnek, a vármegyei labdarúgóélet azonban február 25-én a vármegyei másod- és harmadosztállyal megkezdődik az idei évben. A vármegyei elsősosztály csapatainak a küzdelme egy héttel később rajtol el.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában