Világbajnokság

2023.08.17. 06:55

A tataiak bebizonyították a hollandiai vb-n, hogy tényleg lovas nemzet a magyar

− Nagyszerű érzés volt lovasnak, magyar lovasnak lenni Hollandiában − foglalta össze Straubinger Zoltán, a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke a hollandiai izlandilovas vilgábajnokságon tapasztaltakat.

Kemma.hu

Kremmer Veronika a magyar zászlóval

Forrás: Magyar, Izlandi Lovas Egyesület/Facebook

Mint ismert, hazánk először képviseltette magát ilyen vb-n, méghozzá remek eredménnyel: az egyesület tagja, Kremmer Veronika T1 tölt kategóriában ugyanis ötödik helyezést szerzett.

Az Izlandi Lovas Világszervezet 2020-ban vette fel hazánkat a tataiak révén teljes jogú tagjai közé, így eleve kiemelt figyelem irányult a magyarok felé, pláne, amikor Veronika kiemeltként jutott be a finálába. Jól mutatja ezt az is, hogy Vronit, ahogy barátai, sporttársai hívják, tévéinterjúkra is hívták, sőt, színpadbeszélgetésen is részt vett. Az egyesület tagjai pedig arról is beszámoltak, hogy mi mindent értek el az elmúlt három évben. Elismerően fogadták a nemzetek képviselői azt is, hogy elindult és államilag elismerték a tenyésztési programot, hogy milyen lépéseket tettek a hobbilovaglás terén például.

A versenyfeladatok
T1 tölt kategóriában az alábbi feladatokat pontozza a zsűri: a rövid fal közepétől kezdve egy kört kell megtenni lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás; a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás, a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt. 

Hagyomány, hogy az izlandilovas eseményeken a tagállamok is bemutatkoznak. Nem volt ez másként most sem. A nemzetek estjén a tataiak hazánk történelmének fontos pontjait elevenítették fel, természetesen a lovakat sem kihagyva. Négy színben mesélték el, milyen volt az élet annak idején a Kárpát-medencében, a hunok bejövetelét, az 1848-49-es forradalom időszakát a huszárokkal, valamint a jelenbe érve azt, ahogy „kis Izland” születik Tatán az egyre gyarapodó izlandiló-állománnyal.

Arról már Németh Krisztina elnökhelyettes beszélt, hogy az osztrák csapattal remek kapcsolatot alakítottak ki, hogy a hollandiai izlandilovasok elnöke is nagy örömmel fogadta őket, Vroni egykori német tanítványai is szurkoltak a tatai versenyzőnek, sőt, magyar drukkerek is voltak a világbajnokságon. 

− Tényleg óriási szeretettel fogadtak minket, sportszakmai, sportdiplomáciai tekintetben is sokat léptünk előre. Ha minden a tervek szerint alakul, ősszel német és izlandi lovasok is jönnek majd Tatára −  részletezte Németh Krisztina.

Azt már Straubinger Zoltántól tudtuk meg, hogy nagy terveket dédelgetnek. Tatán szeretnék ugyanis megrendezni a 2027-es izlandilovas világbajnokságot. A mostani házigazda hollandok a színfalak mögé is bevezették őket, számos részletet így első kézből ismerhettek meg a helyszínen. Az pedig egyáltalán nem túlzás, hogy a magyarok csodájára járt mindenki odakint. 

− Egyre kérdezgették, hogy hol voltunk eddig. Mindenkit meglepett, hogy ilyen kicsi ország ilyen remek eredménnyel nyitott. Ugye tavaly Veronika a Közép-Európa Bajnokságon, amely az ő és hazánk első nemzetközi versenye is volt, egyből bronzot és ezüstöt is szerzett, most pedig negyedik kiemeltként jutott a fináléba. 

Mint mondták, a magyar tényleg lovas nemzet.

− idézte fel az elnök, hozzátéve, hogy számukra is elképesztő élmény volt a vb, és minden várakozásukat felülmúlta mind eredményben, mind fogadtatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában