Párbajtőr

2023.07.28. 13:38

Veszélybe került az olimpia? Kun Annáék nem jutottak be a legjobb nyolcba a vb-n

Nem lehetett oka az örömre női párbajtőrözőinknek a milánói világbajnokság csapatversenyében. A nyolc közé jutásért Ukrajnát kellett volna legyőzni, ami ezúttal nem sikerült, ezzel pedig a csapat olimpiai részvétele is veszélybe került.

Körtvélyfáy Dina

Nőipárbajtőr-csapatunk a vártnál gyengébben szerepelt

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Csütörtök délelőtt megkezdődött a női párbajtőrözők csapatversenye is a Milánóban zajló világbajnokságon, ahol három vármegyei vívónk is érdekelt volt. A magyar csapatot a tatai Kun Anna, a két tatabányai, Büki Lili és Muhari Eszter, valamint Wimmer Dorina alkotja. Először Venezuelával vívtak a mieink a 32 között, amely ellen könnyedén nyerni tudtak (41-25). Ellenfelük a 16 között Ukrajna volt, akik nagyobb kihívásnak bizonyultak. Bár az olimpiai kvalifikáció szempontjából rendkívül fontos lett volna a legjobb nyolc közé jutás, egyik lány sem találta az ukránok ellenszerét. Az ellenfél végig magabiztosan vezetett, a végére pedig valósággal elhúztak. Kun Anna sem tudott csodát tenni, 45–28 lett a vége, mégpedig oda. 

Női párbajtőrözőink a japánokkal vívtak az első hely­osztón, akiket ha szorosan is, de megvertek (45–42). Őket az amerikaiak követték, akiket már nem sikerült legyőzni (40–45). A továbbiakban a kínaikkal vívtak, akiket legyőztek (45–35) és ezzel a 11. helyen zárták a vb-t. 

A női kardozóknak sem termett sok babér csütörtökön. Bár Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca is feljutott a főtáblára, egyedül Pusztai jutott a 32 közé egy lengyel rivális legyőzésével (Battai és Márton német, Szűcs pedig kínai rivális ellen búcsúzott). Ott azonban már ő is vereséget szenvedett egy francia vívóval szemben. 
A férfi tőrözők közül Dósa Dániel szlovák, Szemes Gergő pedig tajvani ellenfelét búcsúztatta a 64 között. Szemes a 32 között búcsúzott, a korábbi olimpiai bajnok, a hongkongi Cheung Ka Long győzte le. Dósa egy dél-koreai versenyző legyőzésével a legjobb 16-ba jutott, de a nyolc közé kerülés már nem jött össze egy spanyol riválissal szemben. 

A férfi kardcsapat is selejtezőket vívott csütörtökön. Először Mexikót győzték le igencsak magabiztosan (45–11), majd a törökökkel kerültek szembe Szilágyi Áronék. Bár ellenfelünk nem adta könnyen magát, a vége 45–41 lett a magyar csapat javára. A további küzdelmek számukra pénteken folytatódnak, a legjobb nyolc között Japánnal vívnak majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában