Nemzeti Alaptanterv

2023.02.20. 13:54

Jelentős szakmai fejlesztéseket tervez a Magyar Floorball Szövetség

"A napokban írunk alá egy együttműködési megállapodást a Testnevelési Egyetem vezetőségével, ráadásul a floorball bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, ami azt is jelenti, hogy a testnevelő tanárok képzésének is részévé válik a sportág" - mondta az MTI-nek Kiss László, az MFSZ elnöke.

Kemma.hu

A februári Diákolimpián Bozsik-iskola II. korcsoportos fiúcsapata a csoportmérkőzések során még legyőzte a miskolci Vörösmarty legénységét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Mint kifejtette, április 15-16-án testnevelő tanárok számára rendeznek egy képzést, nyáron szeretnének ötnapos edzőtovábbképzést tartani egy neves külföldi szakember részvételével, szeptembertől pedig a Testnevelési Egyetemen levelező szakon floorballképzés indul.

"Ha mindez sikerül, az edzőink sokkal felkészültebbek lesznek, ami elősegítheti a sportág hazai fejlődését és eredményességét is" - nyilatkozta Kiss László.

Hangsúlyozta, a diákolimpia február elején, Komáromban rendezett országos döntője alapján elmondható, hogy a floorball a labdarúgás után a második legnépszerűbb csapatsportág az országban, ugyanis az unihoki szakág selejtezőire 744 csapat nevezett.

A nagypályás floorballt öt plusz egy, az unihokit három plusz egy, a minihokit pedig három fő játssza, utóbbit kapus nélkül.

Az elnök közölte, hamarosan megkeresik a részt vevő iskolákat, mert szeretnének minél többet bevonni a szövetség versenyrendszerébe. Hozzátette, reményeik szerint a tavaly kapott állami támogatás összege idén növekedni fog, és ennek köszönhetően az MFSZ működése rendeződik, de a válogatottak felkészüléséhez és versenyeztetéséhez további állami támogatásra lenne szükségük.

"Sajnos a szponzori források lehetősége a TAO-rendszer miatt jelentősen csökkent, csak ismeretség alapján lehet szerezni, azon kívül nagyon nehéz, csupán véletlenszerű. Ha sikerül pályázati támogatásokat és még némi állami forrást szereznünk, az utánpótlás-programunkat is jelentősen bővíthetjük" - magyarázta az elnök.

A floorball nagy népszerűségnek örvend vármegyénkben. Komáromban csaknem 25 évvel ezelőtt alapítottak klubot Szőnyi Palánkdöngetők Köre névvel. Azóta az egyesület több alkalommal szerzett magyar bajnoki címet és Magyar Kupát, voltak aranyérmesek a férfiak, a hölgyek, és utánpótlás csapataik is évről évre remekelnek a különböző bajnokságokban. A férfiak az idén bejutottak a nyolc osztrák, szlovén és magyar csapatot felvonultató 3 Nations Floorball League – IFL bajnokság legjobb négy együttese közé és a négyes döntő házigazdái is lehetnek március első hétvégéjén.

A február elején rendezett floorball kispályás Diákolimpia országos döntőjében kilencven hat csapat vett részt. Itt is remekeltek vármegyénk iskolái, négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet érdemeltek ki.

A rendezvényen ott volt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, kétszeres világbajnok öttusázó, a 2000-es sydney-i olimpia ezüstérmese is, aki örült annak, hogy több száz gyermekkel, szülővel találkozott Komáromban. Abban a városban, ahol hagyományai vannak a sportágnak, és nagy népszerűségnek örvend.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában