Gyász

2022.07.13. 16:58

"Ferikém, nincs kedved Tatabányán futballozni?" - elhunyt a Bányász volt jobbhátvédje

Meghalt Törőcsik II. Ferenc, a Tatabányai Bányász egykori kiváló jobbhátvédje. 88 éves volt.

Petrik József

Forrás: magyarfutball.hu

Törő II. emlékezete

A szüleimmel egy utcában lakott Törőcsik Ferenc, a Tatabányai Bányász klasszis labdarúgója. Édesapám révén, aki nagy Bányász-drukker és újságíró volt, így meglehetősen gyorsan megismertem Feri bácsit. Koromból adódóan évekig „csókolómmal” köszöntem neki. Aztán, amikor rendszeres meccsjáró lettem, már megértettem, hogy jó apám miért is dicsérte meg annyiszor a Képes Sportnak leadott tudósításiban...

Törőcsik II. Ferenc
Törőcsik II. Ferenc
Forrás: magyarfutball.hu

Idővel a csókolómból, „Tiszteletem, Feri bá'!” lett. De már régen nem találkoztunk. Így megdöbbentett a hír, hogy „Feri bá' a napokban, 88 éves elment.  Tatabányai pályafutása során háromszor volt a vidék legjobb csapatának a tagja, 1964-ben és 1966-ban bajnoki bronzérmet szerzett. Számtalan barátságos és kupamérkőzésen szerepelt a kék-fehéreknél. A labdarúgás révén beutazta Európát, járt Indiában, Burmában, Kínában és a Közel-Keleten is.

Egykori edzője, Kléber Gábor néhány éve összeállította „minden idők legjobb tatabányai 11-ét”. Egyértelmű volt, hogy Törőcsik II.-t állította a jobbhátvéd posztra...

Most pedig fájó szívvel búcsúzik tőle a futballvilág.

Törő II. története

A Tatabányai Bányász egykori kiváló jobbhátvédje 1934. szeptember 28-án született Kiskunfélegyházán. Tizenéves korában a Budapest Kerámia csapatában kezdte labdarúgó pályafutását, majd bevonult és a Budapest Honvéd játékosa lett. Bátyja szintén a kispesti csapatot erősítette, így Törő II.-t a „kis” Törőcsikként nevezték, aki világklasszisok árnyékában kezdte bontogatni a szárnyait. 

1957-ben sikerült beverekednie magát az első csapatba, mivel Puskásék távozása után egy új Honvéd kezdett kialakulni. És hogy hogy került Tatabányára? Ahogy az a „Tatabányai Futballtörténelem” elnevezésű csoportban olvasható, Törő II. 1960 decemberének legvégén a budapesti belvárosban sétálgatott, amikor betért az Apostolok nevű vendéglőbe. 

Ott éppen egy ünnepi évzáró kellős közepébe csöppent. Az asztal körül jeles személyiségek foglaltak helyet: Lakat Károly, Grosics Gyula, Szovják István, Kovács Sándor és Macsali Gyula, akik mindnyájan a Tatabányai Bányász futballistái voltak. Örömmel invitálták maguk közé Törőt és a koccintások után szinte sorsszerű volt Lakat Károly kérdése:

Ferikém, nincs kedved Tatabányán futballozni?

A válasz gyorsan érkezett:

Hogyne lenne!

Csapattársával, Kazinczy Lászlóval együtt 1961 elején költöztek a bányászvárosba.

A többi már tatabányai focitörténelem. Kléber Gábor, egykori edzője összeállította minden idők legjobb tatabányai tizenegyét. Jobbhátvédnek Törőcsik II.-t jelölte meg. Az élvonalban 211 alkalommal lépett pályára, ebből 151-szer a Tatabányai Bányász kék-fehér színeiben. A legendás játékos 1969-ben fejezte be élvonalbeli pályafutását. Levezetésként az NB III-as KOMÉP-be igazolt ahol az újvárosi csapattal 1971-ben bajnokságot nyert.

A Tatabánya a Dózsa elleni mérkőzés után, jobb szélén Törő II.
Forrás: magyarfutball.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában