Expedíció

2021.09.17. 12:01

Elérte az alaptábort mászótársával az esztergomi öregdiák a Himalájában

A volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd és társa, Klein Dávid ismét üzent a Himalájából. A „Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021” két hegymászójának célja a 8167 méretes Dhaulagiri meghódítása.

Arzt-Pintér Anna

Suhajda Szilárd és Klein Dávid ismét üzent a Himalájából. A „Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021” célja a 8167 méretes Dhaulagiri meghódítása.

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Suhajda Szilárd és Klein Dávid egymásnak adva a szót írnak naplót a Facebookon kalandjaikról, amelyeket a világ hetedik legmagasabb pontjának, a Viharok hegyének meghódítására irányuló Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021-en élnek át. A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">videós bejelentkezésekkel is tarkított beszámoló-sorozatban nemrégiben arról adtak hírt, hogy elérték az alaptábort.

A két alpinista szeptember elsején indult hazánkból Nepálba, ahol a kimerítő repülőút után néhány napot a fővárosban, Kathmanduban töltöttek. Innen egy helyi repülőjárattal jutottak el Pokharába, ahonnan busszal és terepjáróval, végül pedig – közel egy héten át menetelve – gyalogszerrel folytatták az útjukat. Egészen a most elért alaptáborig.

Az alaptáborban már mások az időjárási körülmények (Fotó: Suhajda Szilárd/Facebook)

A magyar mászók expedíciójának célja megmászni a „Viharok hegye”-ként is emlegetett Dhaulagirit. A 8167 méter magas csúcsot oxigénpalack és teherhordók nélkül, úgynevezett tiszta mászással kívánják elérni.

Suhajda így mesél Facebook oldalán: „Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagiri lábához. A hegy hatalmas és valóban gyönyörű! A következő napokban berendezzük alaptáborunkat – ideiglenes otthonunkat – és készülődünk első akklimatizációs körünkre. Jelenleg sűrű felhőben vagyunk és megállás nélkül szakad az eső, de nagyon jó érzés itt lenni! Várjuk a mászást!”

A fiúk számára most az úgynevezett akklimatizációs időszak következik, amikor a hegyen fel és le ingázva egyre magasabban építenek ki táborokat sátrat állítva, ott élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagyva. Pár nap pihenőt követően el is indítják első ilyen körüket, ekkor 5850 méteren töltsenek majd el egy-két éjszakát az egyes táborban. Ezt követően visszaereszkednek az alaptáborba, és újabb pihenőnapokkal regenerálódnak, hogy új erőre kapva a még magasabbra tervezett kettes és hármas táborokat is kiépíthessék. Ha sikerül néhány éjszakát eltölteniük a 7400 méter magas hármas táborban, akkor – ismét az alaptáborból, egy többnapos pihenőt követően – megkezdik a csúcsmászást. Erre várhatóan október közepén kerülhet sor, a helyi időjárási viszonyok függvényében.

A pihenés is része a csúcstámadásra való felkészülésüknek. Klein Dávid erről így mesélt néhány napja,: „Tegnapi túránk után édes a pihenés. (...) Igazán kalandos út áll már mögöttünk: az elmúlt hét során repültünk, terepjáróztunk, dzsungelben gyalogoltunk napokig, vérünket szomjazó piócákkal itattuk, és még egy igazán élvezetes buszos utazáshoz is szerencsénk volt! (...) de a lényeg: egészségesek vagyunk, nagyon jó a kedvünk, és minden szépen a rendjén, alapvetően zökkenőmentesen halad. Jó ezt tudni!”

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a civilizációban töltött pihenőnapokon megismerkedhetett a környékkel is. Marphát, az almafákkal körülvett kistelepülést, amelynek szomszédságában a szállásuk van, csendesnek és kiüresedettnek látták. Mint azt a helyiektől megtudták, a valaha nyüzsgő, idegenforgalomból élő falut utolérte a világjárvány negatív hatása, így az itt élők szerint turistát már „évek óta” nem látott a település.

A pihenőnapok paradicsomi körülményei után a hóhatár fölötti viszontagságokkal kell majd megküzdeniük (Fotó: Klein Dávid/Facebook)

– Együttérzően beszélgetünk velük, ugyanakkor a helyzet egyértelmű és szomorú: az egész település az idegenforgalomról szólna! Fogadók és vendégházak, kicsi vagy még kisebb éttermek, boltocskák sorakoznak a falu egyik végétől a másikig. Az árukészlet java része egy éve lejárt. Senki sem vette meg. Túlzás nélkül mondom: nem egy helybéli állított meg minket, mondván, hogy évek óta nem láttak külföldit! Az egyik kedves „vendéglátós” nénit idézve: túlélnek – írja le a helyzetet Klein.

Az alpinisták, akik azóta már búcsút intettek a településnek, immáron, elérve az alaptábort is, egészen az expedíció végéig sátorban térnek nyugovóra. Rutinos mászók mindketten. Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben az esztergomi kötődésű Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. Erőss Zsolt 2013-as halála óta kizárólag ez a két első magyar megmászás született a 8000-ek világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában