vizsgálat

2021.05.14. 13:39

Doppingbotrány a sportlövőknél – megszólalt a komáromi edző a Sidi-Péni ügyről

Azután, hogy Sidi Pétert felfüggesztették, mert felmerült a gyanú, hogy ő járt Péni István szobájában, most azt vizsgálják, hogyan került doppingszer Péni vitaminjába.

Kemma.hu

Budapest, 2020. március 9. Péni István sportlövõ a Nemzeti Lõtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Sportlövő Szövetsége május 12-én szerdán közleményben tudatta, hogy fegyelmi vizsgálatot indít Sidi Péter Európa- és világbajnok komáromi sportlövő ellen és a vizsgálat lezártáig felfüggeszti a sportlövő versengedélyét. Az eljárás az UTE Európa-bajnoka, Péni István a hazai szövetség felé május 10-én tett bejelentése alapján indult. Péni azt állítja, hogy a sportlövők bizarr botránnyal terhelt indiai VK-versenyének idején, március 18-án egy, Péni által nem beazonosítható személy jogtalanul behatolt a Vivanta by taj Surajkund Hotelben lévő szállására, és 45 percig bent tartózkodott. Erről videófelvétel is készült.

A botrány tovább dagad, ugyanis ahogy arról nemrég mi is hírt adtunk, egy magyar sportlövőnek pozitív lett a doppingtesztje, ezúttal pedig a Nemzeti Sport arról ír a Bors nyomán, hogy felmerült a gyanú, miszerint valaki Péni B-vitaminjába tehette a tiltott anyagot. Kisvárdai István, Pekler Zalán jelenlegi, Péni korábbi komáromi edzője az alábbiakat nyilatkozta az eset kapcsán.

– A három-három férfi és női versenyzőn kívül Péni édesapja és az egyik lány apukája tartózkodott Indiában. A szerdai elnökségi ülésen, amin én is ott voltam, lejátszották a szállodai folyosón készült videót. Ezen egy pólót, rövidnadrágot viselő férfi látható, akinek a derekára egy magyar válogatott felső van kötve, és bemegy Péni szobájába – mondta a lapnak a 24 esztendős sportoló korábbi edzője.

Kisvárdai hozzátette, hogy valószínűleg Péni B-vitaminjába kerülhetett dopping, ami után a honi szövetség rendőrségi feljelentést tett. A szervezet emellett az edző állítása szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), valamint a Nemzetközi Sportlövőszövetségnek (ISSF) is elküldi a felvételt, valamint utóbbit Sidi Péter felfüggesztéséről is tájékoztatták.

– Péter korábban az én tanítványom is volt, fantasztikus karrier áll mögötte. Sajnálom, hogy egy ilyen csúnya üggyel érhet véget a pályafutása – tette hozzá Kisvárdai István.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes megerősítette, hogy egy magyar sportlövő az indiai versenyen pozitív mintát produkált. Hozzátette, hogy még várják a hivatalos megerősítést, hiszen a Nemzetközi Sportlövőszövetség a minta gazdája, ő jár el és ő is folytatja a meghallgatást.

Amint határozat születik, mi is megkapjuk a hivatalos értesítést. Ezután tudom elmondani, hogy milyen doppingot találtak a magyar sportoló szervezetében. Annyit mondhatok, hogy ezt a szert bárhol a világon be lehet szerezni. Fontos kiemelni, hogy van egy doppingügy és van egy fegyelmi eljárás, amit a honi szövetség kezdeményezett. Egyelőre ez két különálló dolog, és úgy is kell kezelni” – mondta Tiszeker Ágnes a Borsnak.

A Magyar Nemzet szerint Péni István akkor is lemaradhat a tokiói olimpiáról, ha a Nemzetközi Sportlövőszövetség esetleg felmenti, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még „megvétózhatja” ezt. A lap korábbi esetekből indul ki, amelyek alapján ha egy sportoló „idegenkezűségre” hivatkozott, akkor azt a WADA nyomozással vizsgálta ki, amely akár hónapokig is elhúzódhat, így, nem sokkal az olimpia előtt pedig nem feltételezések, hanem tények alapján hozza meg az ítéletet.

A versenyen robbant ki a balhé

Delhii versenyen történt az az eset, amikor a fináléban a csapatversenyen Péni István és Pekler Zalán Sidi Péter ellen fordultak, és össszevesztek és nem álltak ki versenyezni. . A magyar csapat a hazaiakkal csapott volna össze a győzelemért, már készen is álltak a felek, amikor Péni István és Pekler Zalán jelezte a versenybíróknak, hogy a trió harmadik tagjának, a komáromi Sidi Péternek szabálytalan a fegyvere. Állításuk szerint Sidi az úgynevezett bipodot használta, ami a szabályzat szerint tilos. Az alkatrész arra való, hogy segíti a versenyzők fegyverének beállítását, amikor pozíciót váltanak álló helyzet, térdelés és fekvés között. Sidi azonban ezt a fegyverére ragasztotta, amit nem tilt a nemzetközi szövetség (ISSF) szabályzata, és amikor Péni, valamint a szintén komáromi Pekler megkérték arra, hogy ne használja, nem tett ennek eleget. Erre Péni és Pekler közölték, hogy akkor nem állnak ki Sidivel.

Az eset után A Magyar Sportlövők Szövetsége bizottságot hívott össze, illetve mindhárom sportlövő ösztöndíját megvonta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában