tehetség

2021.04.22. 17:45

Amerikába készül a 17 éves, világklasszis tatabányai fallabdázó

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, egy tatabányai fiatal személyében először van magyar fallabdázó a legjobb száz között a női világranglistán. A 17 éves Chukwu Hannah portálunknak adott interjúban elárulta: hatalmas örömként érte a legjobbak közé kerülés híre.

Raffael Veronika

17 évesen szép karrier áll mögötte

Forrás: beküldött

– Mi az, ami tetszik a fallabdában, mi jelent benne kihívást?

– Gyermekkoromban közel 10 évig fociztam egy megyeszékhelyi csapat részeként. Később azonban rájöttem, hogy az egyéni sport közelebb áll hozzám. Itt a saját teljesítményem számít, a magam döntéseire vagyok utalva. Persze a kudarcok okát is magamban kell keresnem. Látszólag csak jó erőnlét kell hozzá, a fallabda ennek ellenére egy komplex sport. Fontos a mentális felkészültség, hiszen a másodpercek töredéke alatt kell döntéseket hozni, vagy rossz lépéseket korrigálni. Egy labdameneten belül is nagyon dinamikusan változhat, hogy én uralom a labdamenetet, vagy az ellenfél veszi át az irányítást. Rontásnál gyorsan fel kell állni és továbblépni, hiszen ha leragadok akkor elúszhat akár az egész mérkőzés is.

17 évesen szép karrier áll mögötte (Fotó: beküldött)

– Mik voltak az első sikerek, az emlékezetes pillanatok?

– Minden verseny egy élmény, akár Magyarországon van, akár külföldön. Minden egyes siker egy apró lépés a céljaim felé. Különösen büszke vagyok, hogy már kétszeres magyar bajnok vagyok. Évek óta vezetem az európai juniorranglistát, sajnos a járványhelyzet szabályai miatt még nem volt lehetőségem megmutatni magam itt, az U19-es korosztályban. A tavalyi szezonomban az U17-ben versenyeztem, de idén ebben a korosztályban még nem rendeztek versenyt. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam megmutatni magam tavaly az Európa Bajnokságon sem, pedig nagyon készültem rá. Bízom benne, hogy ősszel megrendezik.

– Milyen érzés a legjobbak közé kerülni ilyen fiatalon?

– Hatalmas öröm, hogy beléphettem a 100-as mezőnybe. Hosszú volt az út idáig. Nagyon jóleső érzés, hogy rengetegen gratulálnak akár ismeretlenül is, ez engem borzasztóan motivál. Természetesen a családom, a barátaim és az ismerőseim büszkék rám. Mindig erőt merítek a jókívánságaikból, üzeneteikből, hogy ha valahová külföldre visz egy-egy verseny. A célom 2022 végéig, hogy az első 50-be kerüljek. Úgy gondolom, most jön a neheze, hiszen erős a nemzetközi női mezőny, illetve kevés a verseny. Mindemellett rengeteg a tapasztalt, rutinos 5-10 éve profi szinten fallabdázó női játékos. Remélem, a kellő alázattal és szorgalommal tudok majd érvényesülni, és egyre előrébb kerülni a mezőnyben. Az edzőm, Farkas János nagyon jól felméri, hogy hol vannak azok a pontok, amelyeket még erősíteni kell. Az ő irányításával minden nap többórás edzéssel azon dolgozom, hogy fejlődjek és pontosabb legyek. A sporttársaim többnyire fiúk, tehát igyekeznem kell, hogy lépést tudjak tartani velük. Éppen ezért rendszeresen részt veszek a hazai férfi versenyeken is, hogy újra és újra megmérettessem magam, és erősebb legyek.

– Összeegyeztethető a sport az iskolával?

– Tizenegyedikes vagyok a Bárdos László Gimnáziumban. Amíg a hagyományos tanítás volt, addig nagyon sok óráról távol voltam, hiszen rengeteget utazom. Az órai tananyag bepótlása, illetve a dolgozatokra való felkészülés éppen ezért mindig nagyon nehéz volt. Az online oktatás annyiban könnyíti meg a helyzetemet, hogy bárhol is vagyok laptoppal és telefonnal felszerelkezve, bármelyik pályáról vagy hotelből be tudok csatlakozni az órákra, illetve el tudom küldeni a beadandó tananyagot.

– Mik a jövőbeli tervek és célok? Van előtted jelenleg megugrandó akadály?

– A rövid távú célom a harmadik országos bajnoki cím megszerzése ebben az évben, valamint nemzetközi juniormezőnyben pedig szeretném az első helyet elérni az Európa Bajnokságon. Terveim szerint több felnőtt versenyen is fogok indulni Európán belül, az itt szerzett pontok gyűjtésével tudok ugyanis a női világranglistán előrébb jutni. Jelenleg a franciaországi Mulhouse csapat igazolt játékosa vagyok, az ottani edzések és versenyek is sokat hozzátesznek fejlődésemhez. Távolabbi célom pedig természetesen az, hogy jövőre leérettségizzek, ezt követően Amerikában szeretnék egyetemre járni.

A fallabdázó a legjobb ötvenbe szeretne eljutni (Fotó: beküldött)

Egyenes az út a legjobb ötvenbe

A magyar szövetség szerdai beszámolója szerint a nigériai származású, komáromi születésű Chukwu Hannah a 94. helyen áll, így a sportág történetében először fordul elő, hogy a női világranglistán van magyar versenyző a legjobb százban. A tatabányai Squashberek tehetségéről, akit a MOL Alapítvány és az EBA Sports (Adidas) is támogat, Farkas János edző elmondta: a sikerek nagyban köszönhetőek az elmúlt időszakban megrendezett hazai PSA-versenyeknek, illetve az ott elért eredményeknek.

– Rengeteg munkánk van abban, hogy most van egy női és – Farkas Balázs személyében – egy férfi játékosunk az első százban. Reális célként azt látom, hogy ha a megfelelő munkát mindketten elvégzik, akkor karnyújtásnyira lesznek a legjobb ötventől – mondta a tatabányai Squashberek edzője, aki Hannah és Balázs munkáját is irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában