változatos terep

2020.09.09. 07:00

Új tájfutó pályákon tehetjük próbára tájékozódásunkat a Turul parkerdőben

A Vértes Erdő Zrt. és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség támogatásával a parkerdő területén és közvetlen környékén egy tájékozódási tanpályát alakított ki a Gerecse Tájfutó Club. A kezdőknek, illetve haladóknak kialakított pályákon nyomtatott térképpel vagy mobilos alkalmazással bárki – sétálva vagy futva – teljesíthet.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

– Az alapvető tájékozódási tudás elsajátítása mellett a tájékozódási futás remek időtöltés és sportolási lehetőség – árulta el Mauer Lajos, a tájfutó klub vezetője. A hosszú évekig tájfutással, jelenleg annak oktatásával foglalkozó szakember hozzátette: hazánkban tizenöt hasonló tanpálya létezik.

A Gerecse Tájfutó Club 2016-ban alakult abból a célból, hogy az egyre idősödő táj­futó társadalmat utánpótlásképp fiatalok delegálásával kompenzálja. Az egyesület vezetője elmondta: négy évvel ezelőtt hosszú ideje tervezgetett álma vált valóra, a régió földrajzi környezete is adott volt, így hát máig aktívan működő egyesület jöhetett létre. A klub igazolt versenyzőivel számos országos bajnokságon részt vesz, emellett pedig megyei versenyeket is rendez.

A manuális tájékozódást kedvelők ingyenesen kaphatnak térképet a látogatóközpontban. Azok, akik az interaktív online világot részesítik előnyben, letölthető alkalmazás segítségével követhetik végig a QR-kódos túrát. Az alkalmazásban a teljesítők részére a térkép mellett elérhető a tájfutók elengedhetetlen kelléke, a tájoló is, emellett részletes tájékoztatást kapnak az interaktív térkép színes magyarázata által az útvonalak terepviszonyairól is.

Az útvonalak szabadon teljesíthetők, sorrendtől és időjárástól függetlenül. A kialakított pályák egyike három kilométer hosszú és hat ellenőrzőponttal rendelkezik, míg a másik, nehezített útvonal öt kilométeres hosszúságával összesen tizenöt QR-kód beolvasásával teljesíthető. A tájékozódási futás világában a laikusok számára folyamatosan elérhető állandópontos táj­futó tanpályák mellett rendszerint nyílik alkalom a versenyzésre is.

– Összetett sportág révén a klubban igazolt gyermekkorú versenyzőinket csak tizenkét éves koruk után engedjük komolyan versenyezni – árulta el a tájfutó klub vezetője. Hozzátette: a gyerekeket a sportág felelősségteljes döntések meghozatalára sarkallja, hiszen a pályán, versenykörnyezetben a fiataloknak nem segít senki. Mivel a tanpálya erdőterületen helyezkedik el, a klub arra kéri az útvonalak használóit, minden esetben tartsák be az erdőjárás írott és íratlan szabályait, őrizzék meg a természet szépségeit.

Változatos sport

– Minden versenyen új feladattal találkoznak a résztvevők, így a tájfutók világa izgalmas és változatos. A felkészülés alatt csak nagyjából tudják az útvonalat, pontos tájékoztatást a rajtvonalnál kapnak – meséli a klub vezetője. Kiemelte: a tájékozódási futás nevéből adódik, hogy résztvevői másmilyen körülményekkel találkoznak, mint azok, akik csak úgy futásnak erednek az erdőben. – Itt a versenyzők az ellenőrzőpontok mihamarabbi elérése érdekében árkon-bokron keresztül mennek, hiszen az idő fontos tényező – árulta el az edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában