Elismerések

2023.10.01. 21:30

Díjakat adtak Dorogon a zene világnapján

Rauscher György-díjjal tüntették ki az idei dorogi zenevilágnapi rendezvényen Bohner Antalt, a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának korábbi elnökét. A műsor közben vehette át az Év pedagógusa díjat Szrnka Anna nyugalmazott óvodavezető.

Walczer Patrik

A jubiláló dorogi zeneiskola Halleluja Kórusa is fellépett a zene világnapján

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az idén 100 esztendős József Attila Művelődési Házban megtartott eseményen a 70 évvel ezelőtt megalapított Erkel Ferenc Zeneiskola kerek évfordulóját is megünnepelték. Elhangzott, hogy 1953 augusztusában kezdődött meg állami keretek között a zeneoktatás a városban, az intézmény 1972-ben költözött a Bécsi úti volt gyógyszertár épületébe, majd idén ősszel a zeneiskola méltó helyen, az Intézmények házában talált otthonra.

Dr. Tittmann János polgármester kijelentette, egyre kisebb csoportot alkotnak azok az önkormányzatok, ahol Doroghoz hasonlóan közéleti eseménnyel készülnek a zene világnapjára. Kiemelte a zeneiskola értékteremtő erejét, majd a dorogi születésű oboaművész, a világszerte elismert, az ünnepségen részt vevő Lencsés Lajos életútja kapcsán azt mondta: egy kistelepülésről a tehetség, a szorgalom és a művészet nyújtotta lehetőség révén igen magas szintekre lehet eljutni.

Dr. Tittmann János adta át a díjat Bohner Antalnak
Dr. Tittmann János adta át a díjat Bohner Antalnak
Fotó: Walczer Patrik / Forrás:  24 Óra

Az oboista felidézte, hogy a dorogi zeneiskola egyik első növendéke volt, és elmesélte, édesapja egyfajta ajándékként íratta be őt az intézménybe. Véleménye szerint minél több zenét hallgatunk, annál gazdagabb emberekké válhatunk.

Dr. Tittmann János a zeneiskola költözése kapcsán szólította Gréts Katalint, az intézmény vezetőjét, majd jelképesen átadta a képviselő-testületnek a döntéssel kapcsolatos határozatát, és virágcsokorral kívánt további sikeres éveket.

Ezúttal Szrnka Anna lett az Év pedagógusa
Ezúttal Szrnka Anna lett az Év pedagógusa
Fotó: Walczer Patrik / Forrás:  24 Óra

Az első blokk után adta át Dorog polgármestere a Rauscher György-díjat, melyet idén Bohner Antal, egy nagy dorogi zenész család harmadik generációjának képviselője vehetett át. A díjazott 1964-ben került a Dorogi Bányász Zenekarba, melynek későbbi vezetőjeként sikeresen folytatta és újította meg a város egyik legnagyszerűbb kulturális hagyományát.

Kórusok adtak ünnepi műsort
Az idei műsor a Dorog felvidéki testvértelepüléséről, Zséréről érkezett kórus fellépésével kezdődött. A dr. Simek Viktor karnagy vezette Zoboralja Zsérei Női Kar számos különleges szerzeménnyel is meglepte a közönséget. A zene világnapját színesítette a jubiláló intézmény Halleluja Kórusának műsora is: az énekkart Farkas Rose-Marie vezényelte, zongorán közreműködött Kálvin Balázs, akiről megtudhattuk azt is, hogy a Zeneakadémia elvégzése óta a Magyar Állami Operaház zongorakísérője. 

Számos rendezvény, köztük a 2019-es, 130 éves jubileum alkalmából megtartott ünnepi koncert megszervezése is az ő nevéhez fűződik. Az Év pedagógusa díjjal Szrnka Annát, a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda korábbi óvodavezetőjét tüntették ki, aki több évtizedes kimagasló munkájával szolgált rá az elismerésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában