Az igazság munkatársa

2023.01.22. 17:28

Kritika: a katolikus hit igazsága és szépsége egy könyv lapjain

Az igazság munkatársa című könyvnek különleges értéket ad, hogy azt még XVI. Benedek életében írta meg az író, így a kötethez maga a címszereplő fogalmazott meg rövid ajánlást.

P. O. Z.

Forrás: P. O. Z.

Sokan, főleg a nem hívők közül is csak a 2019-ben Magyarországon is bemutatott A két pápa című, nemzetközi koprodukcióban készült mozifilmből ismerték meg azt az egyedülálló egyháztörténeti helyzetet, hogy a Szentszéken két első ember található. Joseph Ratzinger, aki XVI. Benedek pápa volt, annak ellenére maradt 2005-től halálig a római katolikus egyház feje, hogy betegsége miatt 2013-ban visszavonult és Jorge Mario Bergoglio-val, azaz Ferenc pápával együtt viselték ezt a rangot.

XVI. Benedek halálával újraértékelődött a német a teológus-pap élete és munkássága, melyet Magyarországon Lukács László piarista szerzetes író, valamint irodalomtörténész, szerkesztő, középiskolai és főiskolai tanár fogalmazott meg könyvében. A számos fotóval illusztrált patinás könyv előzménye egy tízoldalas tanulmány volt, amolyan kivonat, melyben az író többek között így fogalmaz Benedek pápáról: „Joseph Ratzinger püspöki jelmondatául annak idején Szent Pál szavát választotta: „az Igazság munkatársa”. (…) Amint ezt legelső beszédében megerősítette: „Amikor átveszem ezt a szolgálatot, Péter utódáét, nyomatékosan megerősítem azt a szilárd elhatározásomat, hogy továbbra is a II. Vatikáni zsinat megvalósítására törekszem elődeim nyomdokain, és hűségesen ragaszkodva az egyház kétezer éves hagyományához.”

Lukács könyvének vonalvezetése egyenes, azon a bizonyos, aktív pápaságban eltöltött nyolc éven át kalauzolja el olvasóit, melyben Joseph Ratzinger volt Róma püspöke, s egyben a Szentszék első embere. A középpontinak számító egyházfői évek mellett ugyanakkor természetesen a szerző felidézi a pápaként elhunyt teológus-pap teljes életútjának legfontosabb állomásait is, egyházi hierarchiában történt előmenetelének minden lényeges lépcsőfokát.

A könyvnek az is különleges értéket ad, hogy azt még XVI. Benedek életében írta meg a magyar író, így a kötethez maga a címszereplő fogalmazott meg rövid ajánlást, ekképpen: „A magyar olvasóknak, akik Lukács László atya Az igazság munkatársa című könyvét kézbe veszik, azt kívánom: olvassák örömmel; mindenekelőtt pedig azt remélem, hogy közben láthatóvá válik előttük katolikus hitünk igazsága és szépsége, amelynek szolgálatát életfeladatomnak tekintem.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában