jubileum

2018.05.21. 07:52

Ötszázadszor léptek fel a helyi táncosok

Ötszázadik alkalommal lépett színpadra a Leányvári Német Nemzetiségi Néptánccsoport. A Farkas János Művelődési Házban jubiláló táncosok a szereplés mellett interaktív programokkal és meglepetésekkel várták a vendégeket.

Walczer Patrik

A Leányvári Német Nemzetiségi Néptánccsoport ötszázadik alkalommal állt színpadra

A táncosok már kora reggeltől készültek a különleges napra: a lányoknak a lelkes segítők kilenc órától fonták a hajukat, a fiúk a helyszín berendezésében segítettek. Minden egyes kézre szükség volt, ugyanis a művelődési házban mindennek tökéletesnek kellett lennie.

A Leányvári Német Nemzetiségi Néptánccsoport ötszázadik alkalommal állt színpadra

A felső szinten található könyvtárban a régi fellépések viseleteit állították ki, ahol a díszes szoknyák mellett a fiúk régi cipői és ruhái is bemutatásra kerültek. A sváb népviselet, valamint a tánccsoport iránt érdeklődőkre is gondoltak a szervezők. A jubileumra készíttettek egy egész alakos fotófalat, amely mögé állva néhány pillanat erejéig bárki népviseletbe öltözhetett.

Az emeleten különböző videókat vetítettek le a tánccsoport életéről és a fellépésekhez kapcsolódó emléktárgyakat mutatták be. A bejárat melletti helyiségben sütemény és egy kis ital került felszolgálásra a fényképvetítés mellé. Néhány különleges darab is bemutatásra került, többek között az a befőttesüveg is, amellyel az első néhány évben a lányok cipőjének elkészítéséhez gyűjtötték az adományokat.

A csoporttagok természetesen a nagytermet is feldíszítették. A falakon 1300 fényképet tartalmazó tablók foglaltak helyet, amely többek között a buszos utazások, farsangi fellépések, valamint a régi és legutóbbi szereplések legszebb pillanatait örökítette meg.

A táncosok az ötszázadik fellépés alkalmából különleges produkcióval készültek. A keringő résszel kibővített Vidám táncokat, valamint az Oberkrainert most először láthatta a közönség. A lányok a táncok között folyamatosan átöltöztek, igyekeztek minden viseletet bemutatni. Az Oberkrainer és a Gartenfest alatt dirndlben, azaz bajor és osztrák népviseletben szerepeltek, a fiúk pedig kockás ingben, kalap nélkül léptek színpadra.

A néptáncosok jubileumi fellépése könnyeket csalt a közönség szemébe

A jubileumi fellépés természetesen meghozta a várva várt sikert, a vendégek könnybe lábadt szemekkel köszönték meg a táncosoknak ezt a megható és rendhagyó alkalmat. Ugyan a nagy érdeklődésre való tekintettel akár egy nagyobb művelődési ház is megtelt volna vendégekkel, de a táncosok csak egy dolgot szerettek volna: mindenképpen Leányváron akartak ünnepelni. Ott, ahol minden elkezdődött.

Külföldi fellépésükre készülnek

Az 1995 óta működő tánccsoport 1999-ben, a németországi Reutlingenben szerepelt először külföldön, majd a következő évben további három határon túli fellépésük volt. Az eltelt évek alatt több mint 65 ezer kilométert utaztak külföldön. Alig egy hónap múlva, június 7–12. között a németországi Haubernbe látogatnak. A vendéglátókkal tizenöt éve baráti viszonyt ápolnak, így gyakran visszatérnek a településre és fogadják is német vendégeiket.

Ismét megrendezik a Leányvár–Haubern focimeccset, amelyet eddig mindig a magyarok nyertek meg. Június 9-én a 40 éves helyi tánccsoport ünnepségén, egy nappal később felvonuláson is fellépnek majd. Utolsó nap a Leányvári Sramli zenével ébreszti majd a lakosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában