Megemlékezés

2024.04.20. 16:47

A gulágot is megjárt Kiss Józsefre emlékeztek Ászáron

Április 10-én századik életévét töltötte volna be Ászár egyik szeretett lakója. A gulágot is megjárt Kiss Józsefre emlékeztek a bakonyaljai településen.

Kemma.hu

Az ászári önkormányzata kilencvenedik születésnapján még személyesen köszöntötte fel a település szeretett lakóját. Az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület szerdán sírjánál emlékezett meg Kiss Józsefre. Józsi bácsi, ahogy az ászáriak ismerték, 1924. április 10–én született a Bács-Kiskun vármegyében található Tass községben. 1944–ben megkapta a behívóparancsát. Fontos kiemelni, hogy nem vett részt semmilyen harci cselekményben. 1945 tavaszán szovjet fogságba esett, több lágert és kihallgatóközpontot is megjárt, Konstancában tizenöt év kényszermunkára ítélték. Végigjárta a gulág poklait. Kiss József 1953-ban, Sztálin halála után szabadult, és indult sok ezer társával együtt haza, Magyarországra. 

A gulágot is megjárt Kiss Józsefre emlékeztek Ászáron
A gulág pokla után a kommunista diktatúra sem kímélte Kiss Józsefet
Fotó: Jámbor Lajos / Forrás: Beküldött

A gulág pokla után a megfigyelések időszaka jött

1974-ben költözött Ászárra, és házasságot kötött Bácsi Brigittával. 1977-ig mint háborús bűnöst kezelték. Ekkor rehabilitálták, de 1989-ig állambiztonsági megfigyelés alatt állt. Levelezéseit felbontották, kapcsolatait ellenőrizték, jelentések készültek róla egészen a rendszerváltásig. Mindvégig felvállalta és gyakorolta Istenbe vetett hitét, a katolikus egyház aktív tagja volt, de feleségét elkísérte az evangélikus istentiszteletekre is. Az 1989-ben a Menczer Gusztáv alapította SZORAKÉSZ–nek, azaz a Szovjetunióban volt Rabok és Kényszermunkások Szervezetének 2019. június 21-ig tagja volt. Ekkor tért meg Teremtőjéhez. Abban az évben Kiss József volt a legidősebb ászári lakos. 

Az elmúlt esztendőben Kiss József kálváriája címmel vetítettek dokumentumfilmet a település közösségi házában. Emellett második világháborús fotókiállítással emlékeztek a település hőseire, ugyanis 1945. március 28-án fejeződtek be a harcok Ászáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában