Hat évtized

2024.04.07. 18:57

Alapy Gáspár Technikum: vetélkedőkkel ünnepeltek a suliban

Szakmai napon, helytörténeti vetélkedőn és sportnapon vehettek részt a diákok az elmúlt időszakban. A komáromi Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

Körtvélyfáy Dina

A tanintézet közösségi oldalán számolt be arról, hogy a 60 éves iskola programsorozattal ünnepel ebben a tanévben. Az intézmény Alapy Gáspár nevét viseli. Az intézmény 2007. augusztus 1-től olyan komáromi ember nevét vette fel, akinek személyét és tetteit nem örökítette meg a történelem, csupán néhány idős komáromi polgár emlékezetében élhet az 1920-1930-as évek városépítő polgármestere – írják bemutatkozásukban az Alapy honlapján.

Alapy '60 rendezvénysorozat Komáromban
Az Alapy Gáspár Technikumban a divatszabó és fodrász lányok lenyűgöztek mindenkit a pompás hajviseletekkel és ruhaösszeállításokkal
Fotó: Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola / Forrás: Facebook

Az Alapy '60  programsorozat szakmai napján a szakmáké volt a főszerep. Helyi és észak-komáromi cégek képviselőit hívták magukhoz vendégségbe. A társaságok képviselői végzős tanulóik számára tartottak előadást a tevékenységükről és a munkalehetőségekről. Az alsóbb évfolyamos diákok interaktív feladatokon keresztül mérték össze tudásukat az elméleti szakmai tárgyakban. Autószépségversenyt is rendeztek, ahol nem csak az autó külleme, de ápoltsága és karbantartottsága is szempont volt a bírálatnál. A napot divatbemutató zárta, amelyen a divatszabó és fodrász lányok nyűgöztek le mindenkit a pompás hajviseletekkel és ruhaösszeállításokkal – írták Facebook-bejegyzésükben.

Alapy Gáspár élete és a két világháború közötti Komárom története

Helytörténeti vetélkedőt is hirdettek a város technikumai részére. A téma Alapy Gáspár élete és a két világháború közötti Komárom története volt. A versenyzők egyik forrásként a Brigetio Látogatóközpont Város születik című kiállítását tekintették meg, amely gazdag tárgyi és fotóanyaggal rendelkezik a korszakról. A résztvevő 6 csapat közül az első helyezett a "SZIXI" csapata (TSZC Széchenyi István Technikum) lett, a második helyen a "Császárok" (TSZC Kultsár István Technikum) végeztek, míg a harmadik helyet a "Veni, vidi, vici" (TSZC Alapy Gáspár Technikum) csapata érdemelte ki. A zsűriben Számadó Emese múzeumigazgató, Oláh Kálmán Pro Urbe díjas tanár és Laki Lászlóné tanárnő vállalt szerepet.

Sportnapot is tartott az Alapy: először röplabdabajnokságon mérkőztek meg az osztályok egymással, ezt követően két érdekes előadást hallgathattak meg a tanulók. Bognár Imre, az iskola egykori testnevelője beszélt az intézmény kézilabdás múltjáról, az Intercisa-kupákról, és arról az időszakról, amikor a város csapatát a szakmunkásképzősök alkották.

A másik előadást Simon Dániel, szkander világbajnok parasportoló és edzője, Hézser Péter tartották. A tanulóik kipróbálhatták a szabályos szkanderfogásokat, valamint egymással, a bajnokkal és az edzővel is összemérhették erejüket. A napot a tanár-diák focimérkőzés zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában