Kemma.hu podcast

2024.03.15. 11:30

Hogyan alakult át március 15-e üzenete? Ebből a podcastből megtudod!

A Képes történelem különkiadása a március 15-ei ünnepkörhöz kapcsolódik. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett ebben a podcastben. Dallos István mesélt az ünnepekről, azok alakulásáról: a negyvenes évek elejéig tizenöt munkaszüneti nap volt, s ezek között nem szerepelt március idusa.

Sugár Gabi

Az ötvenes évektől már március 8-a, a nemzetközi nőnap, és az ehhez a dátumhoz kapcsolódó Rákosi Mátyás születésnap volt a fókuszban. A forradalom és szabadságharc igazi üzenetét próbálták tompítani – fogalmazott István a podcastben. 

Tatabányán 1948-ban nagy ünnepséggel emlékeztek meg március 15-éről. Akkor Ótelep sokkal hangsúlyosabb volt, s a település lakóinak nagy többsége is ott élt. A VI-os telepi piactéren volt egy nagy tér, ott szereztél meg az ünnepséget, amelyről sok kép is maradt az utókornak. 

Dallos István sorra vette a képeket. Felhívta a figyelmet sok apró részletre: itt megjelentek már a sportolók, akikre próbálták a figyelmet ráirányítani. Ez az ünnep 1956-ig a Szovjetunió iránti hűségről szólt. 1969-re a Forradalmi Ifjúsági Napokra terelődött a figyelem: március 8., 21 (Tanácsköztársaság kikiáltásának volt az ünnepe), és április 4. (hazánk szovjetek általi „felszabadításnak” napja) volt. A három tavaszi ünnep egy sorozatként kapcsolódott össze. 

Később Táncsics Mihályra, s ácsteszéri szülőházára terelődött a figyelem. Sok ünnepség helyszíne is volt. Dallos István több korabeli lap beszámolóját is elhozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában