Veszélyes hulladék

2024.03.06. 06:55

A lejárt gyógyszer útja – mi a teendő a fel nem használt készítményekkel?

Mi a teendő? Az első és legfontosabb a lejárt gyógyszer kapcsán, hogy soha ne dobjuk ki azokat a háztartási szemétbe!

Kemma.hu

Az otthoni lejárt gyógyszer útja

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Számos alkalommal előfordul, hogy takarítás közben, vagy éppen betegség idején észrevesszük, hogy lejárt szavatosságú gyógyszerkészítményt találunk. Vajon, ilyen esetben mi a teendő? Egy biztos, hogy a lejárt gyógyszer a háztartási szemétbe nem kerülhet!

gyógyszer, lejárt gyógyszer, gyógyszertár
Fontos, hogy mit teszünk a lejárt gyógyszerekkel
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Hova kerül a lejárt gyógyszer?

A lejárt gyógyszereket a patikákban kihelyezett úgynevezett gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozba kell beledobni. Mivel nem kötelező a vásárlótérbe helyezni ezeket, ám a gyógyszertárban dolgozóknál le lehet adni. A gyógyszerhulladék-gyűjtő doboz után ezeket a készítményeket egy cég elszállítja és megsemmisíti.

– A gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, és ha bekerül a kommunális hulladékba, ki tudja, nehogy valaki kiszedje és azt gondolja, hiába lejárt, esetlegesen neki jó. Ha pedig bekerül a talajba, a csapadék feloldja, szennyezi a környezetet – mondta a Kemma.hu-nak Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője, aki hozzátette, hogy például a C-vitamin nagyon bomlékony.

Ha egy lejárt készítmény bekerül a vízrendszerbe, akkor kockázatot jelenthet a vizes élőhelyekre nézve.

A gyűjtődobozokba tilos bedobni a tűz- és robbanásveszélyes hulladékot, valamint az injekciós tűket! Természetesen a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő készítményeket sem szabad bedobni a gyűjtőládába, mint például a kábítószernek minősülő termékeket, amelyeket a gyógyszerészeknél kell leadni, ugyanis megsemmisítésük szigorú adminisztráció után külön történik.

Fontos, hogy a gyógyszereket nem szabad sem a lefolyóba, sem pedig toalettbe dobni, vagy önteni, hiszen vannak olyan kémiai anyagok, amelyeket a csatornavíz szűrőmechanizmusa sem tudja kiszűrni, így visszakerül a körforgásba, az ivóvizünkbe is.

A fel nem használt gyógyszerek leadása azért is nagyon fontos, mert bizonyos készítmények összetevői a lejárat után egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberi szervezetre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete felmérése szerint hazánkban 2015-ben például több mint 264 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában