Elhanyagoljuk

2023.12.15. 06:55

Ez történik, ha nem szedünk vitamint - Covid nélkül kevesebb fogy a tatabányai patikus szerint

Minden második magyar szed rendszeresen vitaminokat, és még ennél is kevesebben sportolnak – derült ki a Bioextra Zrt. reprezentatív kutatásából. Megkérdeztük, mi a helyzet Tatabányán. Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője mesélt portálunknak a tapasztalatokról.

Wágner Zsanett

A Bioextra Zrt. napokban közzétett felmérése rávilágít, hogy bár időszakosan többen fogyasztanak különböző ásványi anyag és vitamin tartalmú kiegészítőket, ezt a legtöbben továbbra sem elég tudatosan teszik. Ráadásul túlnyomó része a betegségmegelőzés további formáit is mellőzi az életéből – mint az egészséges étkezés, vagy a szűrővizsgálatok. A gyógyszergyártó cég arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy csupán egy kis extra odafigyeléssel is nagyban hozzájárulhatnánk egészségünk megőrzéséhez.

Fekete Ildikó, a tatabányai Levendula Gyógyszertár vezetőjétől megkérdeztük, a hidegebb évszakokban hangsúlyosabbá válik-e a vitaminok fogyasztása. Szerinte a világjárvány idején minden háztartásban jóval több C- és D-vitamin fogyott, mint annak idején.

Most, a 2020-as év előtti eladási számokat produkálják a patikák, legalábbis a Levendula. A tatabányai patikavezető szerint a vitaminok jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a különböző megbetegedéseknek.

– Jóval kevesebben vásárolnak vitaminokat az idei télen, mint például a tavalyi hasonló időszakban, de szerencsére elmondható, hogy alig van olyan, aki egyáltalán nem szed vitaminokat. Télen jönnek a legtöbben. A hideg évszak beálltával már természetes úton kevésbé lehet erősíteni a szervezetet – magyarázza a patikavezető, aki azt is hozzáteszi, sokak otthonában van például C-vitamin, ám a tudatosság nem mindig jellemző. Úgy fogalmaz, a magyarok hajlamosak az utolsó pillanatban a vitaminok után nyúlni, holott megelőzhető lenne egy-két kisebb megfázás a vitaminok rendszeres szedésével.

A cég kutatásából az is látszik, hogy csak minden 2. ember van tisztában azzal, hogy mely vitaminokat érdemes szedni ősszel. Ezek az A, B, C, D, E vitaminok mindegyike, ám ezek beviteléről nem mindenki gondoskodik.

A kutatás kiér arra is, hogy mikor érdemes szedni és mit? Az összegzésben olvasható, hogy a hideg jelentősen megviseli a bőrünket is, amely úgy tűnik alig néhányaktól kap megfelelő védelmet: a válaszadók valamivel több, mint negyede számára ismeretes, hogy mely vitaminok óvják a bőrt a hideg hatásai ellen. Egyébként a hőmérséklet zuhanásával az A és a B vitaminok szerepe nő.

A napsütésben gazdag hónapok során az emberi szervezet úgymond maga oldja meg a D-vitamin bevitelt, hiszen a napsugarak hatására képes azt előállítani. Mondani sem kell, hogy a borongós idő megjelenésével ez a képesség csökken. D-vitaminra továbbra is szükség van, ezért érdemes pótolni. Nem mindegy azonban, hogy mennyit: a magyarok 38 százaléka napi javasolt bevitelnél (1500-2000 NE) kevesebbet szed D-vitaminból.

Létezik jolly joker?

A kutatás kitér arra is, hogy ha létezik a vitaminok között jolly joker, akkor a B12-t nyugodtan nevezhetjük annak. Számos ponton támogatja a szervezet működését. Ezek az immunrendszer, a pszichológiai funkciók, az idegrendszer, a vérkeringés, a zsír- és fehérje anyagcsere és a sejtosztódás.

Ezek után talán nem meglepő, hogy csak a vitaminvásárlók fele választ tudatosan. Igaz, ők, ha már vesznek valamit, akkor azért tényleg odafigyelnek: elsősorban a hatóanyag, ezután a hatások alapján dönt egy-egy vitamin mellett. A külcsín meg aztán egyáltalán nem számít: mindössze töredékük dönt a vásárlás során a csomagolás alapján.

Melyik jobb: a vitamin vagy a gyógynövény?

Érdekesség, hogy jobban hiszünk a vitaminokban, mint a gyógynövénykivonatokban – a magyarok fele egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak akkor használ gyógynövényeket, ha megbetegszik. A legnépszerűbb gyógynövények alapján feltehetően meghűlés esetén tesszük ezt. A leggyakoribbak ugyanis a fokhagyma, a citromfű és a kamilla. Ez a hármas toronymagasan kiemelkedik a gyógynövények mezőnyéből – von mérleget a gyógyszergyártó cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában