Emlékhangverseny

2024.03.22. 18:58

Komolyzenei művekkel emlékeztek Reményi Károly karnagyra Esztergomban

Immár negyedik éve nincs közöttünk Reményi Károly, Esztergom zenei kulturális élete tovább virágzik hagyatékában. Idén is komolyzenei művekkel tarkított emlékhangverseny keretében tisztelegtek a híres karnagy munkássága előtt.

Walczer Patrik

A Dobó Katalin Gimnáziumban tartott emlékhangverseny elején meglepetésként a komolyzene egyik legnagyobb géniuszának, Johann Sebastian Bachnak F-moll csembalóversenye hangzott el Szekrényessy Csanád zongoraművész, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre járó barátokból, hallgatókból álló alkalmi kamarazenekar előadásában. Utóbbinak Vavrinecz András hegedűművész volt a koncertmestere.

Immár negyedik éve nincs közöttünk Reményi Károly, Esztergom zenei kulturális élete tovább virágzik hagyatékában. Idén is komolyzenei művekkel tarkított emlékhangverseny keretében tisztelegtek a híres karnagy munkássága előtt.
Szabó Márk vezényelte az emlékhangversenyen az alkalmi zenekart.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Szabó Márk esztergomi karmester, az emlékhangverseny egyik szervezője, Reményi Károly korábbi tanítványa köszöntötte a jelenlévőket, köztük Baranyai Irén tanárnőt, a karnagy özvegyét, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, dr. Alberti Péter és Steindl Balázs alpolgármestereket, dr. Szerencsés Lászlót, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét és Neuzer Andrást, a Neuzer Kft. ügyvezetőjét is. Ismertette az emlékhangverseny történetét és hogy az idei koncert megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap, a városi önkormányzat és az említett cég támogatta. Dr. Alberti Péter kiemelte: Reményi Károly munkássága Esztergom komolyzenei életében olyan jelentőséggel bír, melyre illik és szükséges is méltóképpen emlékezni.

Kiemelkedő színvonalú volt az emlékhangverseny

A koncerten Udvardyné Pásztor Ágnes vezényletével és Rózsár Brigitta zongorakíséretével különleges zeneműveket hallhattunk a Balassa Bálint Vegyeskar előadásában, melyet hosszú évtizedeken át vezetett Reményi Károly. Szabó Márk vezényletével az alkalmi zenekar Haydn: D-dúr zongoraversenyével lepte meg a közönséget, majd a kórussal kiegészülve Haydn: Te Deumával zárták az emlékhangversenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában