Szekrényessy Csanád

2023.06.29. 17:30

Az esztergomi zongoravirtuóz büszke rá, hogy a világ egyik legjobb egyetemén tanulhat

Páratlan tehetséggel áldotta meg a sors Szekrényessy Csanádot. A fiatal esztergomi zongora előadóművész-növendékként is számos helyszínen elkápráztatta már az országban a közönségét.

Walczer Patrik

Szekrényessy Csanád páratlan tehetségére országszerte felfigyelnek és sok helyre hívják koncertezni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kis Akos

Szekrényessy Csanád a zene szeretetét és örömét Kovács Andrea tanárnőnél sajátította el 2008-ban az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolában. Hatodik osztályos koráig tanult nála, majd az életében elérkezett egy fordulópont későbbi pályáját illetően. Nehezére esett számára a napi több óra gyakorlás, szívesebben sportolt volna a barátaival. 

– Úgy éreztem, hogy egyre több időt kellene a hangszer előtt töltenem ahhoz, hogy fejlődjek. Egyszerűen abba akartam hagyni a zongorázást. Mostanra már úgy érzem, hogy meg akartam futamodni a nehezebb, de helyes úttól. Ekkor Rózsár Brigitta tanárnőhöz kerültem, akinél új lendületet kaptam, sokat változott a hozzáállásom. A fellépéseken szerzett élmények és visszajelzések rávilágítottak arra, hogy érdemes lenne több energiát fektetnem a tanulásba, zongorázásba – idézte fel, majd hozzátette: a váltás ellenére továbbra is jó viszonyban maradt Kovács Andreával, és azóta is szívesen közreműködik korábbi tanára koncertjein. 

Szekrényessy Csanád az általános iskola elvégzését követően jelentkezett a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskolába - amit röviden csak konzervatóriumnak neveznek -, ahol Csoba Tünde zongoraművész nagy hatást gyakorolt rá. 

– Óriási tudású tanár, már az első órán tudta, mik a gyengeségeim, erősségeim és min kéne változtatnom. Elképesztő intenzív öt évet töltöttem el nála, melynek gyümölcse sok nemzetközi és országos versenyeredmény lett. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy nála tanulhattam – mondta. 
Az esztergomi virtuóz 2021-ben a pandémia miatt még online felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jelenleg Réti Balázs és Falvai Katalin növendéke.

Meghatározó tanár számára Gulyás Márta, Kiss Péter és Fülei Balázs is, akiknél kamarazenét tanul. 
Szekrényessy Csanádnak idén januártól már több mint ötven fellépése volt, karrierje szépen ível felfelé. Megjegyezte, hogy a gyakorlás néha rendkívül nehéz, kicsit lelkiismeret-furdalása van, ha nem zongorázik egy nap legalább pár percet és tudja, hogy végül mindig elérkezik a flow-élmény is, amikor a zene gyakorlatilag beszippantja. 

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel rendszeresen lép fel a Zenevarázslat négykezes hangversenyein, valamint a Filharmónia Magyarország Ifjúsági koncertjein, melyben ismertebb darabokon keresztül, versek segítségével mutatják meg a fiataloknak a zene csodáját és örömét. Nagy dolognak tekinti, hogy ilyen fiatalon szerepet vállalhat ezekben a programokban. 

– A koncertek mellett, úgy gondolom, hogy az embernek rengeteget kell tanulnia és bele kell kóstolnia új dolgokba ahhoz, hogy átfogóbb tudást szerezzen a zenéről. Párkányban, a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskolában lehetőségem nyílik kórust, hangszereseket, szólóénekeseket és balettot kísérni. Ez mind-mind más feladat elé állít engem – jegyezte meg. 

Az előadóművész-növendék eddigi legnagyobb koncertélménye az esztergomi Reményi Károly Emlékhangversenyhez köthető, melyet Szabó Márkkal, szintén helyi származású karmesterrel közösen szerveztek meg. 

– 2020-ban rendeztem először szólókoncertet az esztergomi zeneiskolában, illetve az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban. Utána jött az ötlet, hogy minél több koncertet szeretnék megrendezni Esztergomban, hiszen rengeteget köszönhetek a városnak és a tanáraimnak, emiatt fontos számomra, hogy a zenén keresztül viszonozzam azt a sok jót, amit kaptam. A Zeneakadémia Alma Mater kórusában ismertük meg egymást Szabó Márkkal, akivel időközben jó barátok lettünk és több, mint egy évnyi tervezés után rendeztük meg az idei emlékkoncertet – idézte fel. 

Az említett színvonalas hangverseny plusz motivációt adott neki, ráadásul a koncertszervezés és a szimfonikus zenekarral való együtt játszás tekintetében is rendkívüli tapasztalatokat szerzett. A közönség soraiból többen – köztük korábbi és jelenlegi tanárai is – gratuláltak neki, ami kifejezetten jó érzéssel töltötte el. 
– Már a váci konzervatóriumban úgy éreztem, hogy megtaláltam az utamat. Azóta semmi kétség nem merült fel bennem a jövőmmel kapcsolatban. Nagyon hálás vagyok, amiért lehetőségem nyílik nagyszerű zenészekkel együtt játszani és a világ egyik legszínvonalasabb egyetemén, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulni – mondta. 

Mindenféle stílust szeret 
Szekrényessy Csanád a klasszikus komolyzene mellett mindenféle stílust szeret, akár hallás után el tud játszani egyes popslágereket is. Régebben Frédéric Chopin, Liszt Ferenc zeneszerzők voltak a példaképei, idővel a bécsi klasszika három jeles képviselője, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart és Ludwig van Beethoven is nagy hatást gyakorolt rá. Elmondása szerint a zongorázás már olyannyira egybeforrt a személyiségével, hogy nem munkaként és hobbiként, hanem egyfajta életformaként tekint rá. A fiatal tehetség azt is elmesélte, hogy a váci konzervatóriumban olyan megszállottan, már-már görcsösen zongorázott, hogy ízületi gyulladása lett, ami lelkileg igencsak megviselte. Csoba Tünde segítségével újra megtanult játszani és rájött, hogy mindig meg kell találni az arany középutat, hagyni kell a pihenésnek is időt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában