Tárgyalás

2024.02.20. 12:19

Siklóernyős tragédia: eddig még nem kért bocsánatot a pilóta

Az elhunyt nővérének az ügyvédje perbeszédében a helyszínen tartózkodok tanúvallomásából idézett. Véleménye szerint a mentést rögzítő kamerafelvételek is azt bizonyítják, hogy a siklóernyős halálához a nem megfelelő mentés vezetett.

Kemma.hu

A perbeszédet a jogutód, vagyis az elhunyt Oroszi Zsolt nővérének ügyvédje folytatta a 2020-ban történt vértesszőlősi siklóernyős tragédia tárgyalásán. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az állami légi jármű parancsnoka – egyben pilótája – ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. Az ügyészség szerint a vádlott cselekményével gondatlanságból veszélynek tette ki a sértettek, valamint a mentés helyszínén a földön tartózkodó személyek életét, testi épségét.

A hatalmas turbulencia veszélyeztette a siklóernyős életét

Az ügyvéd először is emlékeztette a bíróságot arra, hogy nincs műszaki szakértői vélemény a történtekről, ugyanis a kirendelt szakértő három hónap után visszalépett az ügytől. Majd több tanúvallomást is visszaidézett a perbeszédében, amiben mindenki kiemelte, hogy a földön hatalmas szelet, turbulenciát okozott a helikopter rotorja. 

Többen is elmondták, hogy a környező fák 5-6 méterre kilengtek. A földön lévők, akik a fa közelében tartózkodtak menekültek a közelből, mert elkezdtek hullani a magasból a faágak. 

A tanúk vallomásukban elmondták, hogy figyelték a helikopter mozgását, látták hogy megközelítette a facsoportot, azonban ekkor az a fa, amin a siklóernyős tartózkodott, még nem volt rotorterhelés alatt. Amikor azonban újra közeledett a helikopter, már elkezdett az a fa is kilengeni. Majd egy nagy robajt hallottak, ahogy letörik az ág és Zsolt leesik. 

Többen is elmondták, hogy nem is tudtak arról, hogy mit akarnak a helikopterrel csinálni. Azt látták csak, hogy kétszer is berepült egyszer. A második alkalommal már látták, hogy baj lesz: a fákat és a motorokat feldöntötte a szél. Ekkor figyelmeztették a többieket, hogy menjenek hátrébb. A következő berepülésnél már elkezdett az a fa is hajlongani, amin a sértett várakozott. Majd belobbant az ernyő, belekapott a turbulencia által keletkezett szél. Ekkor többen is elkezdtek kiabálni, hogy ez így nem lesz jó, de pár másodperc múlva már hallatszott a hatalmas reccsenés és Zsolt lezuhant a földre.

A lehulló faágak a földön is okoztak sérüléseket

Az a férfi is vallomást tett a tárgyalás során, aki a balesetben szintén megsérült. Ő elmondta, hogy erős volt a rotorszél, a harmadik berepülésnél pedig megdőltek a fák, az addig logó ernyő elkezdett oldalra mozogni, mintha elkezdett volna megtelni levegővel, ezzel az a fa is elkezdett oldalra dőlni, amin Zsolt volt. Úgy nézett ki, mintha ki is dőlne. Így mindenki veszélyben volt a közelében. 

Az ügyvéd emlékeztette a bíróságot arra, hogy a mentés egész manővere rögzítve van felvételen, így az eljárás során végig nézhették a helyszíni mentés történéseit. Vagyis nem csak a tanúk vallomása alapján kellett elképzelniük, hogy mit érezhetett Oroszi Zsolt a fán, hanem a felvételeken pontosan látták, hogy mi történt. 

Az ügyvéd szerin egyértelmű, hogy a vádlott megsértette a biztonságos közlekedés szabályait, illetve a nem megfelelően megválasztott mentési manőver és a nem megfelelő időben megszakított mentés vezetett a tragédiához. Az ügyvéd szerint a katonai helikopter pilótája megtagadhatta volna mentésre utasító parancsot, ami végül a siklóernyős halálához vezetett. A tapasztalt pilótának ugyanis látnia, tudnia kellett, hogy még egy berepülés veszélyes lehet a fán tartózkodó férfira. 

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a boncolási jegyzőkönyv kiemeli, hogy a magasból történő lezuhanás és a bekövetkezett halál között közvetlen, ok-okozati kapcsolat állapítható meg. 

A perbeszéd zárásaként az is elhangzott, hogy a pilóta egy alkalommal sem kért még bocsánatot az elhunyt férfi haláláért. Pedig a tragédiához vezető cselekménysorozatnak ő is aktív részese volt, bárhogyan is dönt erről majd a bíróság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában