Tárgyalás

2024.02.20. 10:36

Tárgyalás percről percre: az ügyész szerint másodperceken múlt a siklóernyős élete

A perbeszédekkel folytatódott a 2020-as vértesszőlősi siklóernyős baleset tárgyalása. A bíró befejezetnek tekintette a bizonyítási eljárást.

Kemma.hu

A Fővárosi Törvényszéken február 20-án, kedden reggel folytatódott a 2020-ban történt vértesszőlősi siklóernyős tragédia tárgyalása. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az állami légi jármű parancsnoka – egyben pilótája – ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. Az ügyészség szerint a vádlott cselekményével gondatlanságból veszélynek tette ki a sértettek, valamint a mentés helyszínén a földön tartózkodó személyek életét, testi épségét. 

A február 20-án, kedden tartott tárgyaláson a bíró befejezettnek tekintette a bizonyítási eljárást, így perbeszédekkel folytatódott a tárgyalás.

Másodperceken múlt a siklóernyős élete

A perbeszédeket az ügyész kezdte, aki szerint a tapasztalt pilótának tisztában kellett lennie a helyzet veszélyével, így felelősségre vonható a történtekért. A vádlott azzal védekezett, hogy a földről nem kapott tájékoztatást arról, hogy veszélyes a művelet. Azonban az ügyész úgy gondolja, hogy a földön mentést végző katasztrófavédők, így a mentést irányító tűzoltó sem tudta felmérni a veszélyt, mert nem rendelkeztek kellő ismerettel a helikopter által keltett turbulencia hatásaival. 

Bár többen is jelezték a földről, hogy a művelet veszélyes lehet, de ők mintegy 50 méterrel távolabb álltak, a helikopter hangja miatt pedig nem hallották a többiek kiabálását. Az ügyész arról is beszélt, hogy a földi mentésben résztvevők nem tudták, hogy ténylegesen milyen mentést szeretne végrehajtani a katonai helikopter. Két ejtőernyős is volt a helyszínen, akik azt gondolták, hogy majd alpintechnikai módszerrel ők fogják a földről végezni a mentést. Meg is lepődtek azon, hogy erre nem kaptak utasítást.

Az ügyész kiemelte, hogy másodperceken múlt Oroszi Zsolt élete, hiszen ennyi  idő állt rendelkezésre+ ahhoz, hogy valaki helyesen felmérje a helyzet veszélyességét, azt jelezze, majd a pilóta eltávolodjon a fától. Azonban ez nem történt meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában