Hibázott?

2024.02.19. 16:35

Siklóernyős tragédia: ítélet születhet a tragikus baleset ügyében

A Fővárosi Törvényszékén kedden tartják a tragikus baleset utolsó tárgyalását. A közel két éve tartó pereskedés után végre ítélet születik arról, hogy ki a felelős a siklóernyős haláláért.

Goletz-DeáK Viktória

Még 2022-ben emelt vádat az ügyészség azzal a pilótával szemben aki a 2020-as vértesszőlősi siklóernyős-balesetben a mentésre küldött katonai helikoptert vezette. A tapasztalt siklóernyős, Oroszi Zsolt egy magas fán rekedt leszállás közben. Az alpintechnikában is járatos férfi épségben várta a segítséget, közben testvérével, Angélával több üzenetet is váltott. 

A Fővárosi Törvényszékén kedden tartják a tragikus baleset utolsó tárgyalását. A közel két éve tartó pereskedés után végre ítélet születik arról, hogy ki a felelős a siklóernyős haláláért.
A vád szerint a mentésre érkező katonai helikopter pilótájának gondatlansága miatt zuhant le a siklóernyős a magas fa tetejéről. 
Fotó: Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

 A balesethez az MH Pápa Bázisrepülőtérről küldtek helikoptert a helyszínre. A vád szerint a pilóta a helikopterrel a függeszkedési magasságot folyamatosan csökkentette és egyre közelebb repült a Zsolthoz, ezzel olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. A légörvény és siklóernyő súlya letörte azt a faágat, Zsolt a földre zuhant, esés közben életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban életét vesztette. 

A tárgyalást a Kemma.hu is végig kísérte. Illetve elsőnek számolt be helyszíni szemléről, amin helikopterrel járta végig a bíró és az ügyész a baleset helyszínét. Most végre pont kerülhet az ügy végére. A bíróság várhatóan kedden dönt arról, hogy valóban emberi mulasztás okozta-e a siklóernyős halálát. A tárgyaláson a Kemma.hu is ott lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában