Vizsgálat

2023.07.04. 17:35

Helikopterrel nézték meg a halálos siklóernyő baleset helyszínét +fotók

Helyszíni szemlével folytatódott a vértesszőlősi siklóernyő-baleset tárgyalása. A bíró három évvel a tragédia után nézte meg helikopterről a baleset helyszínét.

Kemma.hu

Akcióban a helikopter

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Egy MI 17-es, katonai helikopter emelkedett fel kedd délután a vértesszőlősi siklóernyő leszállóhely alatt elterülő búzatáblából. A helikopter egy kisebb fordulat után eltűnt a fák fölött, majd egy szűk tíz perc múlva előbukkant a Vértes mögül, nagyjából a siklóernyő felszállóhely felett és egy vargabetűvel leereszkedett újra a búzamezőre. Több helybéli is a fák közül figyelte kíváncsian a nem mindennapi eseményeket. Közelebb nem mehettek, mert az utat katonák állták el. A helikopterrel ugyanis a három éve történt siklóernyő baleset körülményeit szerették volna szimulálni. 

A MI 17-esen a személyzeten túl az eljárást vezető bíró, a nyomozóhivatal ügyésze, illetve a vádlott ügyvédje tartózkodott. A társaság a helikopterről nézte meg, hogy mit láthattak a pilóták a magasból a mentés során. A bizonyítási eljárást ugyanabban az időpontban, ugyanolyan időjárási körülmények között hajtották végre, mint amikor a baleset történt. 

A helikopterből kiszállva a bíró, Dr. Kiss Károly alezredes a 24 Órának azt nyilatkozta, hogy sikeres volt a bizonyítási eljárás. Azonban Oroszi Angéla, Zsolt testvére, illetve jogi képviselője ezzel már nem értett egyet. 

Angéla a 24 Órának elmondta, hogy az utolsó pillanatig sem tudták, hogy felengedik-e őket a helikopterre. A bejárás előtti nap kaptak egy üzenetet, amiben engedélyezték a részvételüket, azonban kiderült, hogy ez nem pont azt jelentette, mint amit szerettek volna. 

- Nagyjából a földről integethettem a helikopternek, csak engem közelebb engedtek a géphez, mint a többieket - összegezte Angéla a történteket, akinek barátai felsétáltak a siklóernyő felszálló helyre, hogy onnan nézzék a helikopter útját. Mint mondták, ők nem is látták a gépet, csak a hangját hallották. Úgy tudjuk, ahhoz a fához, ahol történt a baleset senkit sem engedtek a katonák. Így többek között nem tudtak például szélerősséget sem mérni, hogy tisztázzák milyen erős szelet keltett a helikopter. Pedig Angéla szerint a bíró célja az volt, hogy legpontosabban lássa, hogy mi is történt három éve. 

Oroszi Angéla, Zsolt testvére (Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra)

- Felajánlottam a bírónak Zsolt ernyőjét, hogy helyezzék fel a fára. Csak hogy lássa, mennyire nem mindegy, hogy van-e a fán egy nagyjából harminc négyzetméternyi ernyő, ami vitorlaként mekkora gondot okozhat. De végül nem éltek a lehetőséggel - mondta Angéla, aki egy évvel a tragédia után egy keresztet is állított öccse emlékére a leszállóhelyen. Itt mesélt a végzetes balesetről a 24 Órának.

- Zsoltival végig üzenetben beszélgettünk. Megírta, hogy egy fán landolt, semmi baja és békésen várja, hogy megmentsék. Még poénkodott is azzal, hogy biztos benne lesz a sajtóban. Az érkező helikopterről is küldött fotót, ahogy felette köröz - emlékszik vissza az üzenetekre Angéla, aki úgy gondolta, hogy már nem történhet semmi baj, hiszen a testvére rutinos siklóernyős, és alpintechnikát is tanult. Végül Angéla már csak a kórházban látta viszont Zsoltot, akivel már beszélni sem tudtak. 

Nem volt körültekintő
Mint arról korábban beszámoltunk: három évvel ezelőtt történt  az a tragikus eset, amely során Oroszi Zsolt siklóernyős egy 20 méter magas fán akadt fenn Vértesszőlősön. Az eset során az MH Pápa Bázisrepülőtérről érkeztek a helyszínre. A vád szerint a pilóta a helikopterrel a függeszkedési magasságot folyamatosan csökkentette és egyre közelebb repült a sértetthez, ezzel olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. A légörvény és siklóernyő súlya letörte azt a faágat, Zsolt a földre zuhant, esés közben életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később a kórházban életét vesztette. A lehulló faágak miatt megsérült egy mentésben részt vevő mentőtiszt is. Az ügyészség a vádlottat légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában