Kemma.hu videó

2024.02.10. 19:45

Disznótor illata lengte körül a tatabányai Puskint +fotók, videó

Ínycsiklandó gasztronómiai programot szervezett a Bánhidai Baráti Kör: kolbásztöltő versennyel egybekötött disznótorra hívták a környék lakóit, de természetesen a tatabányaiakat is.

Wágner Zsanett

Konyakos kolbász is indult az idei versenyen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Hagymásvér, kolbász, májas és véres hurka és illatos pecsenye sült a Puskin udvarán. Ez csupán a körítése volt az eseménynek, nem véletlen, hogy hatalmas volt az érdeklődés. Baráti beszélgetéseknek és nagy találkozásoknak is remek helyszínt adott a tatabányai művelődési ház és környéke. Viszont az intézmény oldalánál ennél sokkal fontosabb dolog is vár: már sorakoznak félkörben a csapatok, akik tagjai sürögnek forognak az asztalokon tetszelgő, fűszerezésre váró húsok körül. Több mint tucatnyi közösség indul a kolbásztöltő versenyen. Nagy többségük Bánhidáról érkezik. 

– Nagy öröm számukra, hogy ekkora az érdeklődés, és ez a jövőre nézve újabb inspirációt jelent számukra – mondta Visegrádi József, a Bánhidai Baráti Kör vezetője. Hozzátette: minden versenyző kap ajándékot, azért is, mert a részvétel a fontos, a kellemes együttlét.

A tömegből kitűnik a legvidámabb csapat címet viselők, a katonák. Éppen kicsinyke falatokat, stílszerűen katonákat gyártanak szalonnából az asztaluknál. A baráti társaság jót enni jött. Szerintük, csupán az a fő, hogy délutánra elfogyjon minden. Ha mindemellett helyezés is jár nekik, az már csak plusz fűszer. A jó hangulatról bővebben Varga Dénes, A bél a cél csapatfőnöke mesél. Kevésbé meglepő módon minden csapattagnak egyesével is jár a fantázianév: van közöttük Dénes Béla, Sándor Béla, Szabolcs Béla és így tovább. Úgy tudjuk, hogy a nagy bélázást a Legényanya című film ihlette, aminek egyes jeleneteit a tatai laktanyában forgatták. 

Komolyra fordítva a szót, az idén néhány deciliter konyakkal próbálkoznak. Persze, nem a hús mellé isszák, hanem közé keverik, mielőtt bélbe töltik. Nem tudni, hogy módszerük a zsűri ínyére válik-e, mindenesetre a tavalyi szilvalekváros próbálkozást sikerült felülmúlni az idén. Ők voltak a rutinos csapat, viszont jöttek debütálók is. Például a Múzeumbarátok, Izsák Zoltán vezetésével. Ezenkívül a Gasztrometál Zrt. és a T-Szol is nevezett egy-egy csapatot.

Az óriási tömegben kabalaállatra is bukkanunk. Az antennamalacra. – Jobban lehet így fogni az internetet! – kiabál két nevetés közt a mester, akinek kezei által megszületett a rózsaszín alkotás. Egyelőre nem tudni, hogy kolbásztöltés közben szükség lesz-e a világháló segítségére vagy sem, de menjünk tovább. 

Magunk mögött hagyva a tréfás megjegyzéseket, tradicionális mozzanatnak lehetünk szem és fültanúi. Megpörzsölt disznókörömből isszák a házi pálinkát, mert a hagyomány úgy tartja, hogy ennek okán nagyobb lesz a vágni való sertés a jövőben. A hagyományápolás érdekében sokan feláldozzák magukat, majd egy másik látványos pillanat következik: alig több mint fél óra elteltével már deszkákon sorakoznak a húsdarabok, szorgos bánhidai kezek jóvoltából. Többen örültek, hogy a disznóvágás minden egyes fontos lépését testközelből is szemügyre vehetik. De a gyermekek, az állatvédők és az érzékeny lelkűek egyként sóhajtottak fel, mikor véget ért a látványos húsfeldolgozás.

Bánhida sava-borsa számított
Összesen 16 csapat indult, csaknem 100 ember, akik 160 kilogramm húst dolgoztak fel ezen a napon. Az alapanyagok nagy részét, a húst és belet ugyan megkapták, de így is többféle ízben kerültek a kolbászok a zsűri elé. A titkos recepteket nem nagyon akarták elárulni, annyit azonban igen: szeretettel készült a finomság. A zsűriben a Bánhidai Baráti Kör vezetője, Visegrádi József mellett helyet foglalt többek között Pásku Tibor, a Benyó Húsbolt alapítója. Pontozták az ízeket, a fűszerezést, a készítés körülményeit. A program egyik látványos része volt a disznóvágás. A hentesmester és fia hagyományos módon tisztította meg és dolgozta fel a Tatáról érkezett 130 kilogrammos disznót. A sertés nagy részét azonnal el is készítették, hogy a vendégek megkóstolhassák a finomságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában