Kemma.hu podcast

2024.02.13. 12:30

A bántalmazásokra, a tiltott szerhasználatra is felhívta a figyelmet a szakember - PODCAST

Zombai Ágnes, a tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények óvodai, iskolai szociális segítők csoportjának vezetője volt stúdiónk vendége. Sugár Gabriella az elmúlt évek tapasztalatairól faggatta a szakembert.

Kemma.hu

Sugár Gabriella Zombai Ágnessel beszélgetett.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Zombai Ágnes kiemelte, hogy az utóbbi években komoly változásoknak lehetünk tanúi: az emberek  pihenési, alvási, és kommunikációs szokásai is nagymértékben változtak. A felgyorsult világ a gyerekek és szüleik közti különbözőségeket is felnagyítják: sokszor nehezen értik a fiatalok beszédét is szüleik, mert olyan szóhasználattal élnek. S több az egy gyermekes család, ahol a gyerekek a korosztályukhoz való alkalmazkodással is elsőként közösségben találkoznak. 

A megváltozott környezetben azonban vannak prioritások, amelyekre továbbra s nagyon figyelnek szakemberek és a pedagógusok is. Az iskolai bántalmazás mellett a családon belüli erőszakra. Sajnos a fiataloknál azt tapasztalják, hogy míg alsóban inkább a fiúk, felsőben a lányok azok, akik valamilyen módon képesek kiközösíteni a társaikat. Sok olyan foglalkozást tartanak, amelyek segíthetik a másik elfogadását, megértését. A szakember kiemelte: fontos lenne minél többször közösségbe vinni, játszótérre a kisgyermeket. 

A szakember néhány komoly külső szerhasználatra is felhívta a figyelmet, ugyanis ma már sajnos egyre egyszerűbben hozzáférhetnek a fiatalok olyan szerekhez, akár illegális elektronikus cigarettákhoz, amelyek súlyos következményeket okozhatnak. A nevelési és oktatási intézményekben felelhetőek a szociális segítők elérhetőségei. Ha valakinek kérdése van, bátran keresse a szakembereket. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában