Zöld- és élelmiszerhulladék

2023.12.31. 07:29

Tatabányaiak figyelem! Mondjuk mi kerülhet az új hulladékgyűjtőbe, amit 2024-ben kaptok

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. összegyűjtötte azon termékek listáját mi kerülhet a gyűjtőedénybe és mi az, ami nem. Mint ismert: a tatabányai társasházakban élők kapnak ilyen edényeket 2024 elején.

Kemma.hu

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. 14 város − köztük Tatabánya − társasházas övezetében szelektív konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtőt biztosít januártól. A lakók információs anyagokat is kapnak az új kukák mellett, használatuk pedig elősegíti a környezettudatosságot, és a másodlagos energiahordozók, nyersanyagok és komposztok előállítását.

A MOHU a gyűjtés legfontosabb tudnivalóit is összegyűjtötte. Például, hogy a megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják. A biogáz üzemek több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, melyekkel fosszilis energiahordozók válthatóak ki. Másrészt a biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára. 

Tehát a gyűjtőedénybe kerülhetnek a gyümölcs-és zöldségmaradékok, megmaradt ételek, a tejtermékek és a pékáruk. Egyebek mellett a kávézacc, a tefüvek, valamint a tojáshéj és a befőttek, befőttek tartalma.

Tilos beledobni például csontot, porzsákot, pelenkát vagy zsebkendőt, cigarettacsikket és tisztító kendőt, de az élelmiszerek csomagolása sem kerülhet a gyűjtőedénybe.

Azt írják, fontos a fentiek figyelembevétele, mert ellenkező esetben kárt tehetünk a hasznosítást végző gépekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában