Előrelépés

2023.12.20. 17:25

Minden tatabányai háztartás gyűjtőedényt kap januártól

Januártól első körben országszerte 14 településen - köztük Tatabányán is - elindul a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés.

Wágner Zsanett

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. eleinte 14 város társasházas övezetében indítja el ezt a szolgáltatást, így tudja biztosítani, hogy minden érintett ingatlanhasználót már a kezdetektől fogva megfelelően tudjon bevonni. A lakók információs anyagokat is kapnak az új kukák mellett, használatuk pedig elősegíti a környezettudatosságot, és a másodlagos energiahordozók, nyersanyagok és komposztok előállítását.

A portálunkhoz eljuttatott sajtóanyagban olvasható, hogy Komárom-Esztergom megyeszékhelyén kívül Budapesten, Békéscsabán, Cegléden, Debrecenben, Gyulán, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Székesfehérváron, Szolnokon, Zalaegerszegen, valamint Békés társasházi övezeteiben indul el a szolgáltatás. A MOHU fokozatosan vezeti be 2024 első hónapjától a házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert érint.

Első körben a MOHU 188 ezer darab 5 literes gyűjtőedényt és 14 ezer 524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében. A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában